Otkriveno zašto je T-Rex imao male ruke

Ilustracija: Shutterstock

ZNANSTVENICI iz Argentine kazali su da su otkrili novu vrstu divovskog dinosaura grabežljivca koji je imao ogromnu glavu, ali jako malene ruke; barem s obzirom na svoju veličinu.

Ostaci ove drevne životinje iskopani su na sjeveru Patagonije. Meraxes gigas bio je dugačak oko 11 metara. Lubanja mu je bila dugačka 1.2, a ruke samo 0.6 metara. Stručnjaci smatraju da su ovako mali udovi omogućavali određenu prednost pri preživljavanju.

"Možda su koristili ruke prilikom spolnog odnosa"

"Uvjeren sam da su te proporcionalno sićušne ruke imale neku funkciju. Kostur ima velike mišiće i potpuno razvijene prsne pojaseve, tako da je ruka imala snažne mišiće", rekao je paleontolog Juan Canale, a prenosi BBC.

"Možda su koristili ruke prilikom spolnog odnosa, odnosno kako bi držali ženke tijekom parenja, ili su im služile kao oslonac prilikom pada na tlo", dodao je.

Njegov kolega paleontolog Peter Makovicky rekao je da su ruke ovog dinosaura bile "doslovno upola manje od lubanje i da životinja nije mogla dosegnuti svoja usta".

Tiranosauri, poput Tyrannosaurusa rexa, male su ruke imali iz sličnog razloga

Meraxes gigas, koji je dobio ime prema fiktivnom zmaju iz serijala Igra prijestolja, pripadao je obitelji carcharodontosaurida, koji su imali zube poput morskih pasa. Znanstvenici smatraju da su ovi gmazovi lutali Zemljom prije nekih 90 do 100 milijuna godina.

Dodaju da su druge dvije vrste, tiranosauri (poput Tyrannosaurusa rexa) i abelisauri, također imali male ruke iz sličnih razloga.

Istraživanje naslova New giant carnivorous dinosaur reveals convergent evolutionary trends in theropod arm reduction objavljeno je u časopisu Current Biology.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.