Otkud su voki-tokiji koji su eksplodirali u Libanonu?

Foto: X

VAL EKSPLOZIJA zahvatio je jučer Libanon, dan nakon što je došlo do masovnih eksplozija pagera u kojima je ubijeno 12 osoba, a tisuće su ozlijeđene. U jučerašnjem napadu eksplodirali su voki-tokiji boraca Hezbolaha, ali i solarni paneli na kućama. U novim eksplozijama smrtno je stradalo 20 osoba, no brojka bi mogla rasti. Ranjenih je više od 450.

Za eksplozije je odgovoran Izrael, koji je najavio početak "nove faze rata". Preliminarna istraga otkrila je da su stotine pagera koji su eksplodirali diljem Libanona bile unaprijed programirane za detonaciju, rekao je sigurnosni izvor za AFP. Izvor tvrdi da podaci pokazuju da su uređaji sadržavali eksplozivne materijale postavljene pored baterije.

Japanska firma: Te voki-tokije ne proizvodimo od 2014.

Libanonsko ministarstvo komunikacija priopćilo je da su voki-toki uređaji koji su eksplodirali bili ukinuti model japanske tvrtke ICOM. "Radiouređaje IC-V82 nije isporučio priznati agent, nisu bili službeno licencirani i nisu ih provjerile sigurnosne službe", reklo je ministarstvo.

Japanska tvrtka ICOM rekla je da je model njezinog voki-tokija povezan s eksplozijama u Libanonu ukinut prije deset godina te ne može utvrditi jesu li krivotvoreni ili su isporučeni iz njezine tvrtke. "IC-V82 je ručni radio koji se proizvodio i izvozio, uključujući na Bliski istok, od 2004. do listopada 2014. Prestao je s proizvodnjom prije otprilike 10 godina i od tada ga naša tvrtka više nije isporučivala", navodi se u priopćenju tvrtke.

Tvrtka je rekla da je proizvodnja baterija u uređajima također obustavljena i da "hologramski pečat za prepoznavanje krivotvorenih proizvoda nije pričvršćen, tako da nije moguće potvrditi je li proizvod isporučen iz njihove tvrtke".

ICOM je rekao da se svi njegovi radijski uređaji proizvode u prefekturi Wakayama pod strogim nadzorom kako bi se osiguralo da se "nikakvi dijelovi osim onih koje je specificirala tvrtka ne koriste u proizvodu". "Svi naši radiouređaji proizvedeni su u istoj tvornici i ne proizvodimo ih u inozemstvu", rečeno je.

Također je navedeno da se proizvodi za prekomorska tržišta prodaju isključivo preko ovlaštenih distributera i da se provodi "stroga kontrola izvoza" na temelju vladinih sigurnosnih trgovinskih propisa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.