Otpustili su brojne radnike i postavili mine. Što se događa u okupiranoj nuklearki?

Foto: EPA

Znanstvenici i dalje strahuju zbog upitne sigurnosti jedne od najvećih nuklearnih elektrana na svijetu. Ruske su vlasti srezale količinu osoblja u okupiranoj nuklearki Zaporižja, što je zabrinulo Ujedinjene narode koji su se jučer oglasili, prenosi Independent.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) opetovano naglašava brigu zbog okupacije elektrane. Predsjednik IAEA-e Rafael Grossi koji je trenutno u Kijevu, planira posjetiti elektranu kako bi provjerio kakvo je tamo stanje.

"Ovo golemo postrojenje imalo je oko 12.000 zaposlenih. Rusi su sad tu brojku smanjili na negdje između 2000 i 3000. Za upravljanje ovim veoma sofisticiranim, velikim instalacijama treba vam određeni broj ljudi koji će ispunjavati različite funkcije", rekao je Grossi. Dodao je da je situacija za sada stabilna, ali da se radi o veoma krhkoj ravnoteži. 

Šest je reaktora nuklearke ugašeno mjesecima, ali joj svejedno treba energija i kvalificirano osoblje koje će upravljati sustavom hlađenja i drugim sigurnosnim elementima. 

Grossi je rekao da želi provjeriti stabilnost sustava hlađenja koji je mogao biti oštećen u uništenju brane tijekom ljeta. Prošli u postrojenju je ponovno nestalo struje, što ukazuje na upitnu sigurnost. Reaktori ne proizvode struju, ali još sadrže velike količine nuklearnog goriva koje se mora hladiti. Kolaps brane spriječio je pristup rezervoaru vode za hlađenje, pa su zaposlenici iskopali bunare.

Zaposlenici su morali potpisati ugovor s Rusima

Poseban problem je što su Rusi blokirali pristup zaposlenicima ukrajinske državne kompanije Energoatom koji nisu htjeli potpisati ugovore s ruskim operativcima na terenu. Osoblje koje sada radi na postrojenju bivši su zaposlenici Energoatoma koji su dobili rusko državljanstvo i potpisali ugovore s Rusima.

Razlozi za smanjenje broja osoblja razlikuju se. Neki su pobjegli, mnogi nisu htjeli ostati u okupiranom području, a od onih koji su ostali, mnogi ne žele raditi za Rusiju.

Grossi će se prije posjeta nuklearki sastati s ukrajinskim službenicima. Nakon toga ide u Moskvu na razgovor s Rusima. Grossi je potvrdio da su u području oko pogona uočene mine, za koje se čini da su postavljene na području između vanjske i unutarnje ograde. "Uvijek ćemo reći da nikad ne bismo preporučili postavljanje mina oko nuklearnog postrojenja, ali ako je vjerovati snimkama, onda taj tip i pozicioniranje mina ne predstavlja prijetnju postrojenju", rekao je Grossi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.