Otvorena birališta u Rusiji. Većini antiratnih kandidata zabranjeno natjecanje

Foto: EPA

Otvorena su birališta u Rusiji, gdje se održavaju regionalni izbori. Oporbeni aktivisti tvrde kako se radi o farsi jer je stotinama antiratnih kandidata zabranjeno da se kandidiraju. Glasanje se održava u gotovo svakom dijelu zemlje na različitim razinama, od lokalnih vijeća do regionalnih guvernera.

Međutim, u većini utrka neće sudjelovati kandidati Jabloka, jedine političke stranke u Rusiji koja se protivi ratu u Ukrajini. Stranka kaže da je ukupno predložila oko 350 kandidata, ali samo 65 njih dobilo je dozvolu da se natječe. Vlasti kažu da su kod ostalih pronađene nepravilnosti u dokumentima. 

"Upravo sada vlasti žele da zastupnici na svim razinama budu što lojalniji. Takav je trenutni federalni program, ne bi trebalo postojati ništa što bi nas podsjećalo da je Rusija u sukobu", kazala je za Sky News Maria Čuprina, jedna od zabranjenih kandidatkinja Jabloka.

Neuspješni pokušaji žalbe

Čuprina se željela natjecati za mjesto u moskovskoj Gradskoj dumi i morala je prikupiti tisuće potpisa podrške kako bi registrirala svoju kandidaturu. No, unatoč ispunjavanju kriterija, njezina je prijava odbijena na temelju toga što nije bila ispravno ispunjena.

Podaci nekih ljudi koji su joj dali podršku navodno su sadržavali zareze i točke na pogrešnom mjestu. "Ako je netko napisao svoju adresu drugačije od onoga što piše u putovnici, tada se njegov potpis smatrao nevažećim, čak i ako ga je napisala ta osoba", objasnila je Čuprina. 

"Na primjer, u putovnici piše 'broj 15', a oni su napisali 'br. 15', onda je potpis nevažeći", dodala je. Žalila se na odluku sudu, ali sudac nije prihvatio njezinu žalbu. 

Komunisti podržavaju i rat i Putina

"Veliki broj dokumenata koje kandidati moraju predati omogućuje im da iznesu bilo koji razlog odbijanja kandidature. To je isključivo zaštitna mjera kako bi vlasti mogle odlučiti tko smije biti na glasačkom listiću, a tko ne", naglasila je. 

Jablokov slogan glasi "Za mir i slobodu" i njime se poziva na prekid vatre. "Za nas nema drugog načina. Mi smo u velikom vlaku, ali ovaj vlak je na putu ka katastrofi. Moramo zaustaviti ovaj vlak", poručio je Nikolaj Ribakov, čelnik stranke. 

Komunističkoj stranci, koja se želi prikazati kao oporbena stranka, odobrena je kandidatura više od 3000 kandidata. Međutim, ta stranka podržava i rat u Ukrajini i Vladimira Putina. "Ličnost u rangu s Petrom Velikim. Ne s Napoleonom, jer Putin je veći", rekao je Roman Ustjužanin, kandidat Komunističke partije u Moskvi, upitan kakav je ruski predsjednik u usporedbi s drugim čelnicima.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.