Otvoreno o stranim radnicima. "U Nepalu imaju 130€, tu 840. Naravno da im je to puno"

Foto: Screenshot HRT

Zbog sve većih potreba za radnom snagom vlada je predložila izmjene Zakona o strancima. O tome što se sve mijenja novim zakonom govorilo se u večerašnjem Otvorenom HRT-a u kojem su gostovali državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, direktorica granskih udruga u HUP-u Jasminka Martinović i Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Radne dozvole će trajati tri godine

"Ovo će biti najveće promjene nakon ukidanja kvotnog sustava u siječnju 2021. One idu u smjeru sigurnosti, predvidljivosti i administrativnog rasterećenja," rekao je državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš.

Najbitnija izmjenama je da radne dozvole traju tri godine, što će uvelike olakšati administraciju i radnicima osigurati razdoblje za prilagodbu, istaknuo je.

Uvode se i crne liste

Izmjenama zakona predviđeno je i uvođenje "crne liste".

"Ako poslodavac nije prijavio radnika na obvezno osiguranje, tada ide na crnu listu i šest godina neće moći uvoziti radnu snagu," rekao je Vidiš.

"Svi smo željni da tržište bude još uređenije, da znamo tko dolazi u Hrvatsku, ali i da smo odgovorni prema tim ljudima, da znaju da smo ozbiljno tržište rada", dodao je. 

Zakon je Vlada uputila Hrvatskom saboru, a Vidiš očekuje da će na snagu stupiti u siječnju 2025.

20 do 25 tisuća novih radnih mjesta

"Procjenjujemo da će nam BDP rasti otprilike 3% na godišnjoj razini, to podrazumijeva otprilike 20.000 - 25.000 novih radnih mjesta," navodi Vidiš.

HUP je pozdravio izmjene zakona o strancima, posebno one koje idu u smjeru olakšavanja procesa zapošljavanja stranih radnika, navela je direktorica granskih udruga u HUP-u Jasminka Martinović.

Sindikalist: Plaćamo danak jednoj potpuno krivoj politici koja je krenula još od 90-ih

"Posljednjih nekoliko godina plaćamo danak jednoj potpuno krivoj politici koja je krenula još od 90-ih godina, a to je da smo imali nisko plaćene i obespravljene radnike," smatra Krešimir Sever (Nezavisni hrvatski sindikati).

Upozoravali smo sa sindikalne strane doista dugi niz godina da će se događati to jedno 'istiskivanje' domaće radne snage prema van, radi toga što se u većini slučajeva ne da dostojno živjeti od plaće koja je u Hrvatskoj vrijedila svih ovih godina, kaže Sever.

"Naši odlaze vn, a na njihova mjesta dolaze strani radnici"

"Kad gledamo strukturu stranih radnika, u većini slučajeva to su radnici koji su došli na poslove koji imaju nižu dodanu vrijednost. Gotovo u pravilu to su poslovi s minimalnom plaćom, ali ne treba se tome čuditi, jer netko tko u Nepalu ima plaću 130 - 140 eura i kad dođe u Hrvatsku na minimalnu plaću bruto 840 eura, to je za njega mnogo," rekao je Sever i naglasio da "naši ljudi, posebice mladi često odlaze jer u Hrvatskoj nemaju uvjeta za stvoriti vlastiti dom i zasnovati obitelj, a na njihovo mjesto dolaze strani radnici".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.