Ovaj vikend summit najmoćnijih zemalja svijeta. Podjele oko rata su sve dublje

Foto: EPA

Teško je predvidjeti hoće li čelnici skupine G20 uspjeti postići konsenzus o deklaraciji sa summita ovog vikenda u New Delhiju, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Analitičari kažu da sve dublje podjele glede ruskog rata u Ukrajini riskiraju ugrozu napretka na susretu najmoćnijih zemalja u svijetu, u pitanjima kao što su sigurnost hrane, dugovi i globalna suradnja u borbi protiv klimatskih promjena.

"Ne želim reći nešto što će otežati napore"

"Teško je predvidjeti hoće li se moći postići dogovor o deklaraciji", rekao je Michel na konferenciji za medije u glavnom gradu Indije. "Još uvijek pregovaramo. Ne namjeravam reći nešto što će otežati napore. Podržavamo napore indijskog predsjedništva", naglasio je.

Putin i Xi ne dolaze

Indija želi da se u završnom priopćenju sa summita prilagode stajališta Rusije i Kine koje su blokirale napore zapadnih zemalja da u deklaraciju uvrste oštru osudu ruske invazije na Ukrajinu. Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping ne dolaze na summit. Moskva šalje ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, a premijer Li Qiang predstavljat će Peking.

Michel je rekao da Europska unija želi da se G20 usredotoči na rješavanje globalnih izazova sigurnosti hrane i energije, rekavši da Rusija blokira ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora, što će biti jedno od ključnih pitanja ovog vikenda. 

"EU će nastaviti snažno podržavati Ukrajinu i vršiti pritisak na Rusiju", rekao je Michel i dodao da je kristalno jasno da blok osuđuje rusku agresiju. "Namjernim napadima na ukrajinske luke, Kremlj uskraćuje ljudima prijeko potrebnu hranu", dodao je predsjednik Europskog vijeća.

Što želi EU? 

Rusija se u srpnju povukla iz crnomorskog sporazuma o žitaricama, a kao razlog je navela prepreke izvozu vlastite hrane i gnojiva.

Michel je rekao da ne predviđa da će summit riješiti sve "glavne" globalne probleme, ali je poručio da EU želi da G20 ubrza napore za održivi razvoj, borbu protiv klimatskih promjena i smanjenje siromaštva. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.