Ovako sada izgleda nasljedna linija u kraljevskoj obitelji

Foto: EPA

KRALJICA Elizabeta II., najdugovječniji britanski monarh, umrla je poslijepodne mirno u dobi od 96 godina u Balmoralu, priopćila je Buckinghamska palača.

Elizabeta II. je šesta žena koja je sjela na britansko prijestolje. Dogodilo se to u veljači 1952. godine. Kraljica je postala odmah nakon smrti svog oca, kralja Georgea VI. Elizabeta II. udala se za svojeg trećeg rođaka, princa Filipa, vojvodu od Edinburgha, u studenome 1947. Princ Filip preminuo je u 99. godini u travnju 2021. i od tada se kraljičino zdravlje počelo pogoršavati. 

Princ Charles, kraljičin najstariji sin, odmah je stupio na prijestolje i postao britanski kralj. Charles je na tron čekao najdulje u povijesti monarhije stare tisuću godina. Nakon njega, prvi prijestolonasljednik je njegov najstariji sin, princ William, vojvoda od Cambridgea. 

Ovako izgleda linija nasljeđivanja britanske kraljevske obitelji.

Princ, odnosno novi britanski kralj Charles III.

Charles je rođen 1948. i izravni je nasljednik Elizabete II. Glavni je nasljednik još od svoje treće godine. Predsjednik je Zaklade prinčeva te predsjednik ili pokrovitelj više od 400 dobrotvornih organizacija. Kao princ od Walesa prvi je kraljevski nasljednik koji je stekao sveučilišnu diplomu. Bio je u braku s Dianom, pokojnom princezom od Walesa od 1981. do 1996. godine. Imali su dvoje djece: prinčeve Williama i Harryja. Nakon Dianine smrti Charles je 2005. godine oženio Camillu, vojvotkinju od Cornwalla.

Princ William, vojvoda od Cambridgea

Princ William rođen je 1982. godine i sada je prvi u redu za prijestolje britanskog kraljevstva. William je postigao najviši stupanj obrazovanja od svih članova kraljevske obitelji - magistrirao je umjetnost. Vojsku je služio od 2006. do 2013. godine sudjelujući u više od 150 helikopterskih akcija potrage i spašavanja.

Njegova supruga Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, najpopularnija je osoba kraljevske obitelji nakon preminule kraljice Elizabete. Par se vjenčao 2011. godine i ima troje djece - princa Georgea (9), princezu Charlotte (7) i princa Louisa (4).

Princ George od Cambridgea

Princ George rođen je 2013. kao najstarije dijete Kate i Williama. Njegovim rođenjem u redu nasljeđivanja istisnuo je mlađeg brata princa Williama - Harryja te postao treći u liniji za tron. Ako postane kralj nakon vladavine svog djeda, sada već kralja Charlesa III. i oca princa Williama, George će biti 43. monarh od Williama Osvajača. 

Zasad, devetogodišnjak ide u školu Lambrook blizu Windsora zajedno s mlađom sestrom, princezom Charlotte i bratom, princom Louisom.

Princeza Charlote od Cambridgea

Princeza Charlotte rođena je 2015. godine i četvrta je u redu za britansko kraljevsko prijestolje. To je moguće od 2011., kada je britanska monarhija ukinula pravilo koje je davalo prednost muškim nasljednicima u odnosu na njihove sestre u nasljednoj liniji.

Princ Louise od Cambridgea

Princ Louis rođen je 2018. godine i peti je u redu za prijestolje. Rođen je svega nekoliko tjedana prije vjenčanja princa Harryja i Meghan 2018. godine. Prema tradiciji, ispred Buckinghamske palače tog je poslijepodneva bio izložen zlatni štafelaj s uokvirenom porukom koja najavljuje rođenje. 

Praksa postavljanja biltena povodom kraljevskog rođenja seže barem do 1837. godine, kada je Buckinghamska palača postala službena rezidencija britanskog monarha.

Što je s princom Harryjem i Meghan Markle?

Princ Harry oženio se američkom glumicom Meghan Markle 2018. godine u dvorcu Windsor. U siječnju 2020. kraljevski par je rekao da će se povući kao "stariji članovi kraljevske obitelji" i da namjeravaju "raditi na tome da postanu financijski neovisni". Nakon nešto više od godinu dana Palača je potvrdila da se neće vratiti na kraljevske dužnosti te da će se odreći svojih počasnih vojnih imenovanja i kraljevskog pokroviteljstva.

Iako je princ Harry, nekada šesti u redu za prijestolje, u nemilosti oca i brata otkako je s Meghan Markle odlučio napustiti kraljevsku obitelj i preseliti se u Ameriku, njegova djeca ipak bi mogla dobiti kraljevske title. 

Naime, kraljevski biograf Andrew Morton uvjeren je da će trogodišnji Archie i jednogodišnja Lilibet postati princ i princeza kada Charles postane monarh, što se danas dogodilo. Uvjeren je da Charles neće svoju unučad ostaviti bez titula.

Ako se to dogodi, oni su idući u redu za prijestolje. Archie kao šesti i Lilibet kao sedma u nasljednoj liniji. Nakon njih slijedi još 20 osoba koje čekaju na tron.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.