KOLAPS ZDRAVSTVA

Ove curice su smrtno bolesne. Jedna je dobila lijek, a drugoj istječe vrijeme

Foto: Privatni album/Facebook

PROŠLOG je tjedna djevojčici Nadiji iz Pule, koja boluje od Battenove bolesti (smrtonosna bolest živčanog sustava), odobren lijek Brineura, a od iste bolesti u kojoj taj lijek može pomoći boluje još samo jedno dijete u Hrvatskoj. Riječ je o djevojčici Evi Rožajac iz Šibenika kojoj lijek nije odobren.

Eva će u travnju napuniti 6 godina, a bolest joj je dijagnosticirana krajem 2016. godine i trenutno prima taj lijek preko eksperimentalnog programa u Italiji, a HZZO nimalo ne sudjeluje u sufinanciranju Evinog liječenje te se roditelji sami snalaze za putovanja i boravak u Italiji. Taj eksperimentalni program uskoro završava i Eva više neće primati lijek koji joj doslovno spašava život. Njezini roditelji žele da joj se odobri lijek u Hrvatskoj i da ovdje nastavi liječenje.

To nam je rekla njena majka Marija Mihaljev, koja nam je ispričala kakvu borbu vode već par godina.

"Prvi simptomi ove bolesti bili su epileptični napadaji, Eva je počela zaostajati u govoru pa potpuno prestala govoriti, a uz to je gubila ravnotežu pa je često padala. U 10. mjesecu 2016. godine dobila je nalaz kojim se posumnjalo na tu bolest. Tad je već imala epileptične napadaje i u 11. mjesecu joj je bolest dijagnosticirana i odmah smo poslali nalaze u Hamburg. Uspjeli smo je ubaciti u eksperimentalno liječenje u Italiji. Lijek je besplatan dok studija traje, ali ostaju troškovi puta koje financiramo iz raznih donacija prikupljenih u akciji za Evu", rekla nam je njena majka.

"Djeca koja boluju od te bolesti umiru u dobi od 8 do 12 godina"

Svaka dva tjedna Eva mora ići u Italiju po lijek, bez kojeg bi uskoro mogla ostati nakon što završi eksperimentalno liječenje. Ako bi ostala bez lijeka, kaže nam njena mama, završila bi nepokretna uz stalne epileptične napadaje, ne bi mogla više samostalno jesti, a na kraju bi završila na respiratoru.

"Djeca koja boluju od te bolesti umiru u dobi od 8 do 12 godina, a neka umiru i ranije. Mi želimo da Eva nastavi liječenje u Hrvatskoj, financirali smo se od donacija iz akcije za Evu, no sad kad je lijek odobren, za razliku od prije, želimo da joj odobre liječenje u Hrvatskoj. Ova je terapija doživotna, a eksperimentalni program u sklopu kojeg prima lijek, uskoro završava", rekla je za Index Marija Mihaljev.

Navodi kako razumije da HZZO nije mogao plaćati ni sudjelovati u troškovima eksperimentalnog liječenja.

"Sad je lijek odobren za stavljanje na tržište i nema razloga da država ni HZZO ne plate lijek i za moju Evu. Prije par mjeseci smo preko udruge Genom krenuli s dopisima prema HZZO-u, Ministarstvu, KBC-u Rijeka da omoguće djevojčicama Nadiji i Evi liječenje. HZZO nam je samo odgovorio da lijek nije na listi, a upravno vijeće HZZO-a lani je u travnju odbilo staviti lijek na listu nakon što je nositelj odobrenja lijeka podnio zahtjev za stavljanje na tržište", ispričala nam je Marija Mihaljev.

Navodi kako liječnik specijalist KBC-a Rijeka ima Evin nalaz te je ustvrdio da Evi pomaže lijek i da su oni osposobljeni za njegovo davanje. Problem je što, navodi, HZZO sad prebacuje lopticu na bolnicu, a poznato je da bolnice nemaju dovoljno sredstava za financiranje tako skupog lijeka.

Poslali smo upit  KBC Rijeka.

"Navedena pacijentica do sada nije liječena niti je zaprimljen zahtjev za njezino liječenje u našoj ustanovi. Nedavno smo odgovorili na molbu za izdavanjem stručnog mišljenje o primjeni navedenog lijeka kao trenutne terapije u sklopu kliničkih ispitivanja u inozemnoj ustanovi", stoji u odgovoru KBC Rijeka.

Udruga Genom: Lijek sad može pomoći još samo Evi

Udruga Genom, udruga roditelja djece s rijetkim bolestima i genetskim poremećajima, poslala je otvoren apel ministru zdravstva Milanu Kujundžiću da se lijek Brineura stavi na listu lijekova kako bi Eva, kao i sva djeca koja budu dijagnosticirana, mogla dobiti terapiju a da ne moraju tražiti pomoć medija i narušavati svoju privatnost. Ministarstvo im nije odgovorilo.

"Trenutno u Hrvatskoj živi petoro djece s CLN2 mutacijom, jedno s CLN7 i jedno s CLN8 mutacijom (ista bolest). Od toga su samo Nadia i Eva kandidati za lijek Brineura jer su druga djeca u puno lošijem stanju, u kojem lijek nije pokazao učinkovitost. Ministarstvo nam nije odgovorilo na apel niti nam se itko javio nakon medijskog obraćanja obitelji Ucović. Zadnji odgovor je bio od HZZO-a da lijek nije na listi i da se traži bolničko povjerenstvo za financiranje", rekla je za Index Sara Bajlo iz udruge Genom.

Odobrena hitna nabava lijeka za Nadiju, a što je s Evom?

Povjerenstvo za lijekove Kliničkog bolničkog centra Rijeka prošlog je tjedna odlučilo da je liječenje trogodišnje djevojčice Nadije iz Pule opravdano, a ravnatelj riječkog KBC-a Davor Štimac najavio je hitan postupak nabave tog vrlo skupog lijeka.

Nabava lijeka zasad će se financirati iz vlastitih izvora KBC-a, a nakon toga će riječki KBC zatražiti pokrivanje troškova. Ravnatelj riječkog KBC-a Štimac je rekao da je cijena lijeka potrebnog za jednogodišnju upotrebu oko četiri milijuna kuna.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako postoji mogućnost da se riješi pitanje lijeka za djevojčicu Nadiju iz Pule koja boluje od rijetke bolesti živčanog sustava, no da o tome treba odlučiti struka.

"Postoji mogućnost, međutim postupak odobravanja skupih lijekova je u nadležnosti HZZO-a i Povjerenstva za lijekove i bit će riješeno kao što su i svi drugi lijekovi", rekao je Kujundžić.

HZZO prebacuje lopticu

Kontaktirali smo HZZO da vidimo hoće li i Eva dobiti lijek, na što su nam odgovorili da se lijek Brineura ne nalazi se na osnovnoj ni dopunskoj listi lijekova HZZO-a i da osigurana osoba može ostvariti pravo na liječenje lijekom koji se ne nalazi na listi lijekova ako liječenje, kroz utvrđenu proceduru, odobri Bolničko povjerenstvo za lijekove ustanove u kojoj se osigurana osoba liječi, i to na teret sredstava bolničkog proračuna.

"Osigurana osoba u okviru prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznoga zdravstvenog osiguranja ima pravo na teret sredstava HZZO-a ostvariti lijekove koji su utvrđeni osnovnom i dopunskom listom lijekova HZZO-a, pod uvjetima i na način utvrđen općim aktima HZZO-a. Spomenuti lijek za Battenovu bolest djevojčici iz Pule odobrilo je bolničko povjerenstvo za lijekove u KBC-u Rijeka, koji će i platiti liječenje. Podsjećamo da osigurana osoba iznimno, u skladu s čl.21. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, može ostvariti pravo na liječenje lijekom koji se ne nalazi na listi lijekova ako liječenje, kroz utvrđenu proceduru, odobri Bolničko povjerenstvo za lijekove ustanove u kojoj se osigurana osoba liječi, i to na teret sredstava bolničkog proračuna. Napominjemo da HZZO ne postavlja medicinsku indikaciju niti odobrava liječenje", stoji u odgovoru HZZO-a za Index.

Navode i kako HZZO plaća putne troškove za osigurane osobe u inozemstvu ako je prethodno odobreno liječenje u inozemstvu za ona liječenja koja se ne mogu obaviti u ugovornim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

Evo što kaže Ministarstvo

Kontaktirali smo i Ministarstvo zdravstva koje nam je odgovorilo da odluku o tome koji će se lijekovi financirati ne donosi Ministarstvo.

"U slučajevima kada lijek nije uvršten na liste lijekova Zavoda postoji propisani postupak odobravanja lijeka od strane bolničkog Povjerenstva za lijekove na preporuku liječnika specijalista ili subspecijalista u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se bolesnik liječi. Ako bolničko Povjerenstvo za lijekove ocijeni primjenu lijeka stručno-medicinski opravdanom, zdravstvena ustanova dužna je osigurati nabavu lijeka i započeti liječenje, pri čemu nije potrebno odobrenje Zavoda", stoji u odgovoru Ministarstva.

Naglašavaju kako oni ne propisuju i ne odobravaju liječenje.

"Odluku o tome koji će se lijekovi financirati ne donosi Ministarstvo, već će se iz sredstava koja su prikupljena financirati samo oni lijekovi i načini liječenja za koje se od strane medicinske struke procijeni da su stručno i medicinski opravdani i indicirani", navodi Ministarstvo.

I dok se HZZO i Ministarstvo pravdaju i prebacuju odgovornost, Eva gubi dragocjeno vrijeme jer joj uskoro istječe eksperimentalni program liječenja u Italiji i ako joj Hrvatska u što kraćem roku ne odobri lijek, ova će šestogodišnja djevojčica ostati bez njega i tako se naći u životnoj opasnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.