Ovi krokodili su bili na rubu izumiranja. Sad se vraćaju

Foto: Flora&Fauna

U Kambodži se nedavno izleglo 60 sijamskih krokodila, što je rekordan broj novih primjeraka iznimno ugrožene vrste u ovom stoljeću, kažu ekolozi. Kako javlja BBC, ekolozi događaj nazivaju "pravim znakom nade" nakon više od 20 godina pokušaja povećanja broja gmazova u Cardamomu, zabačenom planinskom dijelu zemlje. 

Sijamski krokodil je maslinastozeleni slatkovodni gmaz s izraženom koštanom krijestom na stražnjoj strani glave. Prema nekim procjenama, može narasti do 3 metra. Mještani su u svibnju otkrili pet gnijezda, a mladunci krokodila rođeni su krajem lipnja, rekli su danas lokalni zaštitnici prirode.

"Ovo je ogroman poticaj"

Sijamski krokodili nekoć su bili rasprostranjeni u velikom dijelu jugoistočne Azije. No, desetljeća lova i gubitka staništa doveli su ih do klasifikacije "kritično ugrožene" vrste. U svijetu ih je ostalo samo 400, od čega je većina upravo u Kambodži.

S obzirom na njihovu sve manju populaciju u divljini, "izlijeganje 60 novih krokodila je ogroman poticaj", rekao je Pablo Sinovas, koji vodi kambodžanski ekološki program skupine Fauna & Flora.

Dodao je da je to iznimno ohrabrujuće za "zajedničke napore očuvanja" - u ovom slučaju napori su uključili konzervatore, lokalne nevladine organizacije i kambodžansku vladu.

Strahovalo se da će potpuno izumrijeti 

Strahovalo se da će krokodili izumrijeti sve dok nisu ponovno otkriveni u Kambodži 2000. godine. Sinovas kaže da je Fauna & Flora od tada surađivala s lokalnim dužnosnicima na uspostavljanju programa za njihov uzgoj u zatočeništvu prije nego što su ih pustili u prikladna staništa u planinama Cardamom.

Lokalni rendžeri redovno obilaze planine kako bi bili sigurni da su krokodili sigurni nakon puštanja. Od 2012. u sklopu programa je 196 sijamskih krokodila uspješno pušteno natrag u divljinu.

U svibnju su mještani otkrili gnijezda na području gdje krokodili prije nisu bili pušteni, što sugerira da se vrsta razmnožavala u svom prirodnom staništu.

Tim ekologa potom je poslao ljude kako bi osigurali da gnijezda budu zaštićena danonoćno - dok se sva jaja ne izlegu. Tako je na svijet došlo 60 beba sijamskih krokodila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.