Ovo je bila zadnja objava Navalnog iz zatvora

Foto: Screenshot Instagram

Ruski oporbeni vođa Aleksej Navalni, koji je služio zatvorsku kaznu u regiji Jamalo-Nenec na dalekom ruskom sjeveru, mrtav je, objavile su ruske novinske agencije pozivajući se na zatvorsku upravu. 

Navalni, najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina u Rusiji i snažan protivnik rata u Ukrajini, služio je zatvorsku kaznu u trajanju od 11 i pol godina zbog prevare, nepoštivanja suda i kršenja uvjetnih osuda. On je sve te optužbe odbacio kao izmišljene i politički motivirane.

Ovaj 47-godišnji bivši odvjetnik probio se u politici prije više od deset godina kritizirajući Putinovu elitu i raširenu korupciju.

Navalni je cijelo vrijeme, posredstvom svojih prijatelja i suradnika komunicirao s javnošću putem društvenih mreža. 

Posljednju objavu posvetio supruzi

Posljednja objava na Instagramu Navalnog postavljena je prije dva dana, na Valentinovo. "Dušo, s tobom je sve kao u pjesmi: između nas su gradovi, svjetla uzlijetanja aerodroma, plave snježne oluje i tisuće kilometara. Ali osjećam da si blizu svake sekunde, i volim te sve više i više", stoji uz fotografiju Navalnog i njegove supruge. 

Podržao ideju da svi glasači protiv Putina dođu na birališta u podne

Objava prije te datira od 1. veljače. Tada je poručio da mu se sviđa ideja da na predsjedničkim izborima svi glasači protiv Putina na glasačko mjesto dođu u podne. "U podne protiv Putina. To može biti snažna demonstracija raspoloženja zemlje. Stvarni glasači protiv fikcionalnog elektronskog glasanja", poručio je dodavši da je "najvažnije što će to biti prava sveruska prosvjedna akcija". 

"Svakog jutra u 5 puštaju nam ovu proputinovsku pjesmu"

22. siječnja Navalni je objavio da je suočen s novim izazovom: prisiljen je svako jutro u 5 slušati proputinovskog pop pjevača.

"Pjevač Shaman postao je poznat kad sam već bio u zatvoru pa ga nisam mogao vidjeti ni slušati njegovu glazbu. Ali znao sam da je postao Putinov glavni pjevač. I da mu je glavna pjesma bila 'Ja sam Rus'", napisao je Navalni.

"Naravno da me zanimalo kako zvuči, ali gdje bih to mogao slušati u zatvoru. A onda su me doveli na Jamal. I ovdje svaki dan u 5 sati ujutro čujemo naredbu: 'Ustani!', nakon koje slijedi ruska himna, a odmah poslije toga svira druga najvažnija pjesma u zemlji - 'Ja ruskij' od Shamana", poručio je.

Objava o tome zašto se vratio u Rusiju

Nekoliko dana ranije, 17. siječnja, objavio je da se točno prije tri godine vratio u Rusiju nakon što se liječio nakon trovanja. "Uhitili su me u zračnoj luci. I sad sjedim tu tri godine", poručio je. 

Kazao je da stalno odgovara na isto pitanje - zašto se vratio. Dodao je da mu je već pomalo muka odgovarati na njega. 

"Ne želim se odreći ni svoje zemlje ni svojih uvjerenja. I ne mogu izdati ni prvo ni drugo. Ako vaša uvjerenja nešto vrijede, morate biti voljni zauzeti se za njih. I ako je potrebno, učiniti neke žrtve", poručio je, među ostalim Navalni. 

"Nije još bilo hladnije od -32. Mrtav konj smrznuo bi se za 15 minuta"

Treba istaknuti još jednu nedavnu objavu Navalnog. Početkom siječnja požalio se na polarne uvjete u zatvoru unutar Arktičkog kruga u kojem se nalazio od Božića. 

"Nije još bilo hladnije od -32", napisao je u objavi punoj ironije. "Ništa te ne osvježi kao šetnja Jamalom u 6:30." 

"Čak i na toj temperaturi možete šetati duže od pola sata samo ako si uspijete uzgojiti novi nos, uši i prste."

Objavio je fotografiju betoniranog, uskog dvorišta s rešetkama u kojem šeće. Spomenuo je scenu iz filma Povratnik iz 2015. u kojoj se Leonardo Di Caprio sklanja u leš konja. 

"Mislim da to ne bi ovdje funkcioniralo. Mrtav konj smrznuo bi se u 15 minuta", rekao je Navalni. "Ovdje nam treba slon, vrući slon, pečeni."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.