Ovo je dobitnica Nobela za mir. Pretučena je u iranskom zatvoru

Djeca Narges Mohammadi primaju umjesto nje Nobelovu nagradu za mir Foto: EPA

Unatoč masivnoj represiji, političke zatvorenice u Iranu pružaju otpor pogubljenjima kritičara režima. Tijekom prosvjeda zatvorski čuvari su pretukli dobitnicu Nobelove nagrade za mir Narges Mohammadi, piše Deutsche Welle.

Pretučena dobitnica Nobela za mir

Dobitnicu Nobelove nagrade za mir i aktivisticu za ljudska prava Narges Mohammadi su, prema informacijama njene obitelji i odvjetnika, pretukli čuvari zloglasnog zatvora Evin u Teheranu. Navodi se da su ona i druge zatvorenice prošlog utorka prosvjedovale protiv smrtne kazne, što je nasilno prekinuto.

Taghi Rahmani, suprug Narges Mohammadi, potvrdio je incident u razgovoru za DW. Nekoliko zatvorenica je uslijed napada čuvara izgubilo svijest.

Mai Sato, specijalna izvjestiteljica UN-a za ljudska prava u Iranu, također je izrazila zabrinutost za dobitnicu Nobelove nagrade za mir i druge ozlijeđene žene. Izjavila je za DW da, zajedno s drugim kolegama iz UN-a, stručnjacima i borcima za ljudska prava, zahtijeva hitno puštanje Narges Mohammadi na slobodu.

Sato također inzistira na adekvatnoj medicinskoj njezi za Mohammadi i ostale zatvorenice. Zatvorske vlasti poriču da su čuvari fizički zlostavljali zatvorenice.

Iranski parlament je potvrdio imenovanje novih članova vlade s Masudom Pezeškijanom na čelu. Njega se smatra reformski orijentiranim političarem. Drugi put od 1979. godine u vladi se nalazi i jedna žena: ministrica za izgradnju prometnica i urbanizam Farsaneh Sadegh. Bi li to moglo nešto promijeniti u odnosu na položaj žena i političkih zatvorenica u Iranu, teško je reći.

Nema kontakta s djecom

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohammadi osuđena je na deset godina zatvora zbog svog mirnog angažmana za ljudska prava, među ostalim i protiv smrtne kazne u Iranu. Uz to, ona boluje od teške bolesti srca.

To je zabilježeno i u njenoj zdravstvenoj dokumentaciji, kaže njen suprug Taghi Rahmani, koji s njihovim blizancima Kianom i Alijem Rahmanijem živi u egzilu u Parizu u Francuskoj. Djeca, koja su sada 18-godišnjaci, napustila su Iran 2015. godine i od tada nisu vidjela svoju majku.

Već devet mjeseci ne smiju čuti ni njen glas: zatvorske vlasti uskraćuju Narges Mohammadi pravo na telefonske pozive.

"Vlasti ih pokušavaju slomiti"

"Narges i druge hrabre političke zatvorenice u Iranu bore se za podizanje svijesti u društvu. One predstavljaju trn u oku sigurnosnog aparata. Vlasti ih pokušavaju slomiti", kaže za DW Abdolkarim Lahiji, odvjetnik i počasni predsjednik Međunarodne federacije za ljudska prava (Fédération internationale pour les droits humains; FIDH), osnovane 1922. godine.

Lahiji, koji živi u Parizu, već se više od pet desetljeća zalaže za ljudska prava u Iranu. "Politički zatvorenici i aktivisti za ljudska prava u Iranu trebaju našu solidarnost. Pozivamo neovisne organizacije da istraže incidente u iranskim zatvorima i pozovu krivce na odgovornost."

Lahiji je, zajedno s još 42 aktivista za ljudska prava i brojnim organizacijama, objavio otvoreno pismo u znak solidarnosti s političkim zatvorenicama u Iranu. Ovo pismo je u ponedjeljak (19.8.) objavljeno u nekoliko europskih medija, uključujući francuski dnevnik Libération i njemački Tagesspiegel. U njemu se traže prekid represije i međunarodna istraga.

U teheranskom zatvoru Evin trenutno se nalazi oko 70 političkih zatvorenica različite starosne dobi, koje pripadaju različitim vjerskim zajednicama. "Ove žene su uhićene i nepravedno zatvorene jer su se zalagale za slobodu i ljudska prava u Iranu", piše u pismu.

Iran: Prošle godine pogubljeno 853 ljudi

Prema podacima Amnesty Internationala, prošle godine u Iranu je pogubljeno 853 ljudi – što je najveći broj od 2015. godine. Pogubljenja se nastavljaju i u 2024. godini. Prema podacima organizacija za ljudska prava, u prvoj polovici 2024. godine u Iranu su izvršena najmanje 274 pogubljenja.

Jedno od posljednjih poznatih dogodilo se upravo 6. kolovoza, kada je prosvjed žena u zatvoru Evin brutalno ugušen. One su ustale protiv pogubljenja aktivista Reze Rasaeija u zatvoru Dizel Abad u provinciji Kermanshah.

Reza Rasaei pripadao je kurdskoj manjini u Iranu. Ovaj 34-godišnjak je uhićen za vrijeme prosvjeda u Iranu pod sloganom "Žena, život, sloboda". Prosvjedi su izbili nakon smrti Jine Mahse Amini 16. rujna 2022. godine. Mlada žena je odbila pokriti glavu, kako nalaže državni zakon o hidžabu u Iranu.

On i još desetak demonstranata optuženi su za umiješanost u ubojstvo pripadnika iranskih snaga sigurnosti. Rasaei je do kraja odbacivao te optužbe. Prema navodima organizacije Amnesty International, ni Rasaei ni njegova obitelj, a niti njegov pravni zastupnik nisu bili obaviješteni o planiranom izvršenju smrtne kazne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.