Ovo je karta poplavljenih područja u BiH

Foto: Index/Datawrapper

OBILNE padaline koje su tijekom noći zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine izazvale su poplave u više gradova. Poplavljene su ulice i stambeni objekti u Jablanici, Kiseljaku, Kreševu, Busovači i Fojnici, javlja Anadolu.

Potvrđeno je da je najmanje 14 poginulih u Jablanici, a ministar obrane BiH rekao je da je u tom mjestu nestalo oko 20 ljudi.

> Razvoj događaja pratite uživo na Indexu

Padaline u protekla 24 sata uzrokovale su porast vodostaja na većini vodomjernih stanica na području Unsko-sanskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona. Kada su u pitanju vodotoci I kategorije, trenutno je došlo do izlijevanja vode na rijeci Sanici. Izvanredno hidrološko stanje na vodotocima II. kategorije registrirano je u gornjem dijelu sliva rijeke Bosne.

Tijekom dana se očekuje pad vodostaja

Iako se tijekom dana očekuje prestanak oborina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, otjecanje će utjecati i na blagi porast vodostaja u vodotocima I. kategorije tijekom vikenda. Bujične poplave zabilježene su na vodotocima II. kategorije, na rijekama Lepenica, Kreševka, Fojnička rijeka, Bjelašnica i Stavnja. Uzroci bujičnih poplava su velika količina oborina u kratkom vremenskom razdoblju, neplanska i nestručna gradnja te zanemarivanje protočnih profila vodotoka II. kategorije.

Tijekom dana očekuje se smirivanje vodostaja u bujičnim potocima i povlačenje vode s poplavljenih područja.

Prema rezultatima simulacija prognostičkog modela, vodostaj rijeke Save će narednih dana rasti, ali neće doseći vrijednosti pri kojima počinje redovna obrana od poplava na području Odžačke i Srednje Posavine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.