Ovo je pet stvari koje Zelenski traži od Europe

Foto: Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne dopušta da ga uragan Milton spriječi u predstavljanju svog plana pobjede liderima u Londonu, Parizu, Rimu i Berlinu. Počevši od jučer, Zelenski je na 36-satnoj turneji po glavnim europskim prijestolnicama, s ciljem da od čelnika Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Italije i Njemačke, kao i novog glavnog tajnika NATO-a, ishodi dodatnu vojnu pomoć.

Budući da je Ukrajina pod pritiskom ruske vojske koja napreduje unatoč astronomskim žrtvama, Zelenski želi osigurati potporu zemlji prije skorašnjih predsjedničkih izbora u SAD-u koji bi mogli narušiti odnos Kijeva s njegovim ključnim saveznikom.

Turneja dogovorena u zadnji čas

Ova turneja dogovorena je u posljednji tren zbog uragana Milton, koji je natjerao američkog predsjednika Joea Bidena da otkaže ovotjedni put u Njemačku. U subotu je u američkoj bazi Ramstein trebao je predsjedati summitom Ukrajinske obrambene kontaktne skupine s ciljem koordinacije vojne pomoći Kijevu - što je trebala biti prilika da se Zelenski na jednom mjestu obrati svojim ključnim saveznicima.

Sad ih mora posjećivati jednog po jednog. Ukrajinski predsjednik započeo je u Londonu, gdje je svoj plan predstavio premijeru Keiru Starmeru i šefu NATO-a Marku Rutteu. Rekao je da njegov plan "ima za cilj stvoriti uvjete za pravedan kraj rata i da Ukrajina može pregovarati samo s jake pozicije."

Također je još jednom zatražio dopuštenje da Ukrajina koristi donirano oružje za napade unutar Rusije, nešto što SAD blokira. "Pravno je to moguće jer je Ukrajini dopušteno koristiti svoje oružje, ako može pogoditi mete u Rusiji i ako te mete predstavljaju prijetnju Ukrajini. No, odluka o tome uvijek je na pojedinim saveznicima", rekao je Rutte.

Zelenski je iste molbe uputio predsjedniku Emmanuelu Macronu u Parizu jučer prije nego što je završio dan u Rimu s premijerkom Giorgiom Meloni, koja snažno podupire Kijev, ali je nepokolebljiva da se talijansko oružje ne može koristiti za napade unutar Rusije.

Nakon jutrošnjeg doručka s papom, Zelenski odlazi u Berlin gdje će se susresti s kancelarom Olafom Scholzom - najvećim vojnim pristašom Ukrajine nakon SAD-a, koji ipak odbija donirati dalekometne krstareće rakete Taurus iz straha da ne isprovocira Rusiju.

Ukrajinci tvrde da ne pokušava dogovoriti primirje

Čim je Zelenski krenuo na putovanje, ukrajinski su se dužnosnici trudili demantirati glasine da je ukrajinski predsjednik pokušava dogovoriti primirje. "Imamo plan pobjede koji ima za cilj potaknuti provedbu formule mira. Ne govorimo ni o čemu drugom", rekao je za Politico Zelenskijev suradnik Dmitro Litvin.

Politico je analizirao pet Zelenskijevih glavnih ciljeva uoči turneju i procijenio šanse na ljestvici od 1 do 5, pri čemu 1 znači da nema gotovo nikakve šanse.

1. Ulazak u NATO

Određena jamstva prema članstvu u NATO-u u Kijevu smatraju jedinim načinom da se spriječi još jedan ruski napad. Andrij Jermak, predstojnik ureda Zelenskog, nedavno je rekao da je poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u dio plana pobjede i pozvao saveznike da ignoriraju ruske prijetnje eskalacijom.

Ali neće biti jednostavno dobiti jasnu pozivnicu u skorije vrijeme. Iako je NATO rekao da je Ukrajina na putu da se jednog dana pridruži, nema vremenskog okvira, a među skepticima oko članstva su i SAD i Njemačka.

Umjesto toga, Kijev je krenuo s potpisivanjem 20 bilateralnih sporazuma s raznim saveznicima s ciljem stvaranja čvršćih sigurnosnih veza, ali to ipak nisu sigurnosna jamstva koje daje članstvo u NATO-u.

Šanse za uspjeh: 1

2. Zaštita ukrajinskog zračnog prostora

Praktičan potez bio bi dovesti zapadne saveznike blizu prve linije bojišnice - ponaprijei Poljsku i Rumunjsku – kako bi koristili svoju protuzračnu obranu za obaranje ruskih bespilotnih letjelica i projektila iznad zapadne Ukrajine.

Zasad je to problem jer su saveznici zabrinuti da ne uđu u izravan sukob s Rusijom.

To je izazvalo nezadovoljstvo u Kijevu, jer su diplomati ukazivali da SAD koristi svoju protuzračnu obranu kako bi oborio nadolazeće iranske projektile. Kijev poziva na istu odlučnost u zaštiti Ukrajine od ruskih zračnih napada.

Šanse za uspjeh: 1

Povezano pitanje je uvjeravanje saveznika da pošalju više sustava protuzračne obrane koje ukrajinska vojska može sama rasporediti, poput novih sustava Patriot i francusko-talijanskog SAMP/T. Unatoč obećavajućim izjavama tijekom ljeta, isporuke su presušile, ali obećanja se nastavljaju.

Šanse za uspjeh: 4

3. Pravo na napade unutar Rusije

Kao što je jasno dao do znanja na sastanku sa Starmerom i Rutteom, Zelenski se snažno zalaže za preispitivanje ukrajinskih ograničenja za napade doniranim oružjem na ciljeve unutar Rusije. Unatoč potpori Ruttea, glavni saveznici strahuju da bi dopuštanje dubinskih udara moglo izazvati širenje rata ili čak ruski nuklearni odgovor.

Šanse za uspjeh: 1

4. Ponovno otvaranje pitanja Taurusa

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Italija isporučile su Ukrajini ograničene zalihe dalekometnih projektila - i ne žele da se koriste unutar Rusije. Njemačka je uporno odbijala isporučiti svoje moćne krstareće projektile Taurus.

Unatoč pritisku svojih koalicijskih partnera da promijeni stav, Scholzov odgovor bio je dosljedan i kategoričan "nein".

Iako Berlin ima oko 1,4 milijarde eura, kako tvrdi, novih sredstava za paket potpore u naoružanju, male su šanse da će Zelenski u petak u Berlinu ishoditi promjenu stava u vezi s projektilima Taurus.

Šanse za uspjeh: 1

5. Učiniti Ukrajinu arsenalom demokracije

Ukrajinska vlada također želi usmjeriti ulaganja u vlastitu industriju oružja, što bi potaknulo njezino gospodarstvo i opskrbilo je oružjem koje može upotrijebiti protiv Rusije, a da ne mora gnjaviti  saveznike.

Obrambene tvrtke kao što su Rheinmetall, Nammo i Saab već su dogovorile neki oblik lokalnih proizvodnih programa za topništvo i oklopna vozila. Danska, Kanada i Litva također daju izravne narudžbe ukrajinskim tvrtkama.

Zelenski je u ponedjeljak rekao da je plan bio pogurati to pitanje tijekom subotnjeg sastanka u Ramsteinu.

Šanse za uspjeh: 5

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.