Ovo je priča o jednoj od najpoznatijih slika na svijetu. Čovjek je ubijen u Hrvatskoj

Foto: Wikipedia

August Landmesser (24. svibnja 1910. – 17. listopada 1944.) smatra se čovjekom koji se pojavljuje na poznatoj fotografiji iz 1936. godine, na kojoj vidno odbija izvesti nacistički pozdrav. Landmesser je bio u sukobu s Nacističkom strankom zbog svog nezakonitog odnosa s Irmom Eckler, ženom židovskog podrijetla. Zbog toga je završio u zatvoru i kasnije bio regrutiran u kazneno vojno služenje, gdje je poginuo u borbi.

Godinama nakon njegove smrti njegova kći sugerirala je da je on muškarac na poznatoj fotografiji. Međutim, identitet muškarca na fotografiji nije potvrđen - druga obitelj tvrdi da je riječ o Gustavu Wegertu.

Bio član Nacističke stranke, a onda upoznao Židovku

August Landmesser rođen je 1910. u Moorregeu, kao jedino dijete Augusta Franza Landmessera i Wilhelmine Magdalene (rođene Schmidtpott). Godine 1931., u nadi da će mu to pomoći da se zaposli, pridružio se Nacističkoj stranci.

Godine 1935., kada se zaručio s Irmom Eckler, židovskom ženom, izbačen je iz stranke. Registrirali su se za brak u Hamburgu, ali su im Nürnberški zakoni, koji su stupili na snagu mjesec dana kasnije, onemogućili vjenčanje. Prva kći Landmessera i Eckler, Ingrid, rođena je 29. listopada 1935.

Godine 1937. Landmesser je pokušao pobjeći iz nacističke Njemačke u Dansku sa svojom obitelji, ali je uhvaćen na granici i optužen za "osramoćivanje rase" prema Nürnberškim zakonima. Tvrdio je da ni on ni Eckler nisu znali da ona ima židovsko podrijetlo. Oslobođen je 27. svibnja 1938. zbog nedostatka dokaza, ali uz upozorenje da će ponovljeni prijestup rezultirati višegodišnjom zatvorskom kaznom.

Žena umrla u koncentracijskom logoru

Par je javno nastavio svoju vezu, a 15. srpnja 1938. Landmesser je ponovo uhićen i osuđen na dvije i pol godine u koncentracijskom logoru Börgermoor. Eckler je u međuvremenu uhitio Gestapo te je bila zadržana u zatvoru Fuhlsbüttel, gdje je rodila njihovu drugu kćer, Irene.

Eckler je zatim poslana u koncentracijske logore Oranienburg, Lichtenburg te konačno u ženski logor Ravensbrück. Posljednja pisma od Irme Eckler primljena su u siječnju 1942., a vjeruje se da je u veljači 1942. poslana u centar za eutanaziju Bernburg, gdje je bila među 14.000 ubijenih. 1949. godine proglašena je službeno mrtvom, s datumom smrti 28. travnja 1942.

Poginuo u Hrvatskoj

Landmesser je pušten iz zatvora 19. siječnja 1941. godine. Radio je kao poslovođa u transportnoj tvrtki Püst, koja je imala podružnicu u tvornici Heinkel-Werke u Warnemündeu. U veljači 1944. mobiliziran je u kazneni, 999. pješački bataljun. Nakon borbi kod Stona u Hrvatskoj 17. listopada 1944., proglašen je poginulim u akciji. Poput Eckler, i on je 1949. godine proglašen službeno mrtvim.

Njihova djeca su u početku bila smještena u gradsko sirotište. Kasnije je Ingrid smjela živjeti s bakom po majci, dok je Irene 1941. otišla u udomiteljsku obitelj. Nakon bakine smrti 1953. godine, i Ingrid je smještena u udomiteljsku obitelj.

Brak Augusta Landmessera i Irme Eckler bio je retroaktivno priznat od grada Hamburga u ljeto 1951. godine. Ingrid je te jeseni preuzela prezime Landmesser, dok je Irene nastavila koristiti prezime Eckler.

Druga obitelj tvrdi da je na slici Gustav Wegert

Identitet muškarca na fotografiji nije sa sigurnošću poznat. Druga obitelj tvrdi da je riječ o Gustavu Wegertu (1890.–1959.), metalcu zaposlenom u Blohm+Vossu, koji je iz vjerskih razloga dosljedno odbijao izvesti nacistički pozdrav.

Oni su priložili dokumentaciju o Wegertovom zaposlenju u Blohm+Vossu u to vrijeme, kao i obiteljske fotografije koje, prema zagovarateljima te tvrdnje, više nalikuju muškarcu s fotografije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.