AFERA MARIĆEVI STANOVI

Ovo su pitanja o Aferi Marićevi stanovi. Odgovori bi mogli značiti smjenu

Foto/montaža: Index/Pixsell/Dusko Marusic

GLAVNI akteri Afere Marićevi stanovi, počevši od samog ministra državne imovine Gorana Marića, i dalje ne žele dati konkretne odgovore na ključna pitanja vezana za ovu aferu u kojoj se isprepliću interesi i poslovi Crkve, poduzetnika i prijatelja Zvonka Šarića i bivše Marićeve tvrtke Šted Invest.

Priču o Aferi Marićevi stanovi Index je objavio jutros, a glavni akteri i dalje mudro šute ili daju tek šture odgovore koji ne objašnjavaju ono što je u priči najvažnije.

U nastavku donosimo šest najvažnijih pitanja o Aferi Marićevi stanovi.

>> Milijunski stanovi, franjevac i prijatelj: Otkrili smo najveću Marićevu aferu

1. Zašto su splitski franjevci stan u centru Zagreba odlučili prodati baš obiteljskoj tvrtki Marićevih i to ispod tržišne cijene?

Crkva, kao što je opće poznato, teško prodaje vlastitu imovinu. Za to postoje dva glavna razloga. Prvi je tradicionalno crkveno skupljanje imovine i nekretnina, a drugi je procedura s obzirom na to da za prodaju crkvenih nekretnina moraju imati dozvolu najviših predstavnika crkvene vlasti te sve mora odobriti poseban odjel Svete Stolice. Franjevac iz Splita fra Željko Tolić već se spominjao u spornoj prodaji nekretnine u aferi vezanoj za fra Šimu Nimca. Nevjerojatno je da se crkva odlučila prodati stan u centru Zagreba maloj tvrtki. 

Bit će zanimljiv i odgovor Crkve, ako ikad dođe, na sljedeće pitanje: Kako to da je u vrijeme prodaje stana u Zvonimirovoj, sredinom 2011. godine, prosječna cijena stana u centru Zagreba bila 1761 euro za četvorni metar, a Marićeva obiteljska tvrtka Scientia kupila je stan za oko 1245 eura po kvadratu, dakle po kvadratu oko 500 eura ispod tržišne cijene?

2. Je li Scientia, tvrtka Marićevih, novac za stan u Zvonimirovoj u potpunosti uplatila franjevcima?

Prema kupoprodajnom ugovoru koji su 30. lipnja 2011. godine potpisali Marićeva supruga Marijana i fra Željko stan u Zvonimirovoj ulici stajao je 930 tisuća kuna. Taj dan Scientia je trebala uplatiti 190 tisuća kuna, a ostatak od 740 tisuća kuna najviše tri mjeseca nakon ovjere kod javnog bilježnika. Ugovor je ovjeren 13. travnja 2012., a splitski franjevci već više od tjedan dana pokušavaju odgovoriti na Indexovo pitanje je li na njihov račun novac za stan u Zvonimirovoj ikad stigao.

3. Koja je poslovna ili bilo kakva logika u poklanjanju tvrtke koja ima stan vrijedan milijun kuna i oko 800 tisuća kuna na računu?

Marijana Marić, supruga Gorana Marića, u ožujku 2013. godine tvrtku Scientia bez naknade predaje svom sinu Anti Mariću. Marić junior u listopadu 2013. godine Scientiju je pak, također bez naknade, predao poduzetniku Zvonku Šariću. Podsjetimo, Scientia je u to vrijeme imala stan u Zvonimirovoj ulici te 867 tisuća kuna kapitala, pri čemu nije imala nikakvih dugovanja ni zaposlenih. Marić junior je u razgovoru za Index rekao kako sve poslovne odluke donosi osobno te da svoj poslovni život ne misli javno komentirati. Zvonko Šarić kaže kako je sve po zakonu, a Marić se tek danas referirao na dokumente Indexa.

"Oni su poslovne udjele prenijeli sukladno Zakonu o trgovačkim društvima. To nije poklonjeno, prenijeti su poslovni udjeli, to je bilo njihovo pravo, i njihov poslovni odnos", rekao je Marić danas novinarima. Marić ne odgovara na pitanja Indexa, no danas je objašnjavao kako su udjele prenijeli da bi on u politiku mogao ući bez ikakvih opterećenja.

"Nisam želio da oni imaju u vlasništvu išta svoje. Eto, to je jedini razlog", rekao je Marić.

No, naravno, Marić opet izbjegava odgovor na bitno pitanje. Tvrtka je predana bez naknade, ta se predaja dogodila 2014. godine, a Marić je u visokoj politici od 2008. godine.

4. Gdje je nestalo 1,7 milijuna kuna iz Scientije, tvrtke koju su Marići bez naknade prepisali na poduzetnika Zvonka Šarića?

Odmah nakon prodaje stana u Zvonimirovoj iz tvrtke Marićevih je isisan novac. Naime, Šarić je nedugo nakon preuzimanja Scientije stan u Zvonimirovoj prodao, a 2014. godine Scientia izdaje pozajmicu od 1,7 milijuna kuna nepoznatoj osobi. Tvrtka je otad u mirovanju. Zvonko Šarić kratko kaže da je sve napravio po zakonu.

"Poslovne udjele u tvrtki Scientia d.o.o. sam stekao sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, a svi poslovni događaji se knjiže sukladno pozitivnim zakonskim propisima", rekao je Zvonko Šarić za Index, ne pojašnjavajući isisavanje novca iz Scientije, tvrtke koju dobio na poklon od Marića.

5. U kakvim su poslovnim odnosima Marić i njegova bivša tvrtka Šted Invest?

Marić je bio direktor Šted Investa od 2005. do 2008. godine, kada se povlači s te pozicije. Naime, te godine ulazi u sabor kao zastupnik HDZ-a.

Upravo će kod Šted Investa završiti stan u Zvonimirovoj ulici, koji je Marićeva supruga Marijana kupila u vrijeme dok je bila direktorica obiteljske tvrtke Scientia. Na kraju, sin Marićevih završio je u stanu koji prema katastru pripada tvrtki kćeri Šted Investa.

"Nismo u mogućnosti davati bilo kakve informacije o tome - sve sukladno poslovnim politikama, ali i zakonskim odredbama koje govore o zaštiti osobnih podataka", rekli su nam iz Šted Investa. Goran Marić je danas rekao kako je njegov sin podstanar.

"Dakle tu nema nikakvog sukoba interesa", ustvrdio je danas Marić, ali je pri tome zaboravio da njegov sin prema posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca spada među politički izložene osobe. Kao i da se nalazi u stanu koji prema zemljišniku pripada tvrtki u kojoj je do 2008. godine bio direktor.

6. Gdje je nestao ugovor o prodaji stana u Veslačkoj ulici u kojem živi Marićev sin?

Iako je riječ o javnom dokumentu, koji bi morao biti javno dostupan, nismo mogli doći do njega. Ugovor se zagubio, a na Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu nisu nam mogli pomoći da uđemo u trag tom kupoprodajnom ugovoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.