Ovo ukrajinsko "oružje" stvoreno je s jednim ciljem - da što prije bude uništeno

Screenshot: CNN

Stvoreno je s jednim jedinim ciljem - da bude uništeno što prije. I u tome je, hvali se čeličana koja stoji iza toga, ovo oružje mamac izuzetno uspješno, ruske snage napale su stotine njih gotovo čim su postavljeni, piše CNN.

Ukrajinske haubice D-20, američke haubice M777, cijevi za minobacače, radari protuzračne obrane… Ako je raspoređeno i operativno u Ukrajini, velike su šanse da ga je Metinvest kopirao ili je u procesu kopiranja unutar malog hangara na rubu golemog industrijskog kompleksa u središnjoj Ukrajini. Ondje ćete pronaći impresivan niz replika najnovije američke i europske smrtonosne tehnologije.

Prije rata ova kompanija bila je najveća ukrajinska metalurška grupacija, ali nije bila uključena u proizvodnju oružja, ističe predstavnik kompanije koji je želio ostati anoniman. Zapravo, još uvijek ne proizvodi oružje budući da je jedini iskorak u svijet oružja ova sporedna linija mamaca, nevjerojatno vjerna originalima, koja ne može pucati niti ima visoku cijenu. Cilj je, kaže glasnogovornik, dvojak: spasiti ukrajinske živote i navesti Ruse da rasipaju svoje vrlo skupe bespilotne letjelice, granate i projektile.

Ideja je da s neba mamci izgledaju dostojni efikasnog napada. A to je značilo postizanje ravnoteže u izboru materijala, zamjenu jeftine šperploče - koja nema toplinski odraz dovoljan da prevari ruske radare i bespilotne letjelice - s dovoljno metala da bi ih se moglo prevariti.

"Rat je skup i mi želimo da Rusi troše novac koristeći bespilotne letjelice i projektile za uništavanje naših mamaca. Dronovi i projektili su skupi. Naši modeli su puno jeftiniji", objašnjava glasnogovornik Metinvesta.

Mamci

Uzmimo, primjerice, haubicu M777 155 mm. Original košta nekoliko milijuna dolara. Izrada Metinvestove verzije stoji ispod 1000 dolara i ne uključuje ništa više od starih kanalizacijskih cijevi. Ali smisao je u tome da i za uništavanje ovog mamca replike ruske snage moraju potrošiti bespilotnu letjelicu kao i za pravu haubicu. "Nakon svakog pogotka vojska nam daje olupinu trofeja. Mi ih skupljamo. Ako je naš mamac uništen, znači da nismo uzalud radili", objašnjava glasnogovornik.

U početku su mamci bili prilično nezgrapni. Kad je počeo rat, radnici su se trudili napraviti replike koje su hitno poslali na prve crte kako bi Ukrajina izgledala bolje naoružana nego što je stvarno bila. No kako je rat odmicao, a oružje koje je stizalo u zemlju postajalo sve sofisticiranije, tako su se razvijali i Metinvestovi mamci.

Sada je pravi test - mjera uspjeha svakog mamca - koliko dugo ostaju na terenu. Ako jedan dizajn predugo preživi, nešto nije kako treba i dizajneri se vraćaju na posao. Kao rezultat toga kompanijski katalog lažnog oružja postaje impresivno dugačak i raznolik.

"Mi ne brojimo proizvedene mamce, već broj uništenih, to nam je najvažnije. Što prije naši mamci budu uništeni, to bolje za nas", kaže glasnogovornik.

Do sada ih je uništeno mnogo stotina i kompanija s mukom drži korak s potražnjom iz vojske. Glasnogovornik pokazuje fotografije mamaca na terenu u različitim fazama njihova kratkog života dok na kraju ne naiđe na sliku na koju je posebno ponosan. Na njoj se vidi kako negdje u Ukrajini s drveta visi lik ruskog predsjednika Vladimira Putina u prirodnoj veličini. I to je djelo njegovih ljudi, kaže zadovoljno, za koje se, kao i za oružje, nada da će uskoro postati stvar prošlosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.