Ovog čovjeka se najglasnije spominje kao zamjenu za Bidena. Ankete: Ni on nema šanse

Foto: EPA

Debata na CNN-u pojačala je strahove demokrata da aktualni američki predsjednik Joe Biden nema šanse za reizbor na izborima u studenom. 

Biden je tijekom rasprave dao niz nesuvislih i zbunjujućih odgovora na pitanja. Zastajkivao je i nije dovršavao rečenice. Glas mu se činio promuklim, a njegov predizborni tim naveo je da je to posljedica prehlade.

Ubrzo su se pojavila nagađanja da bi Biden mogao odstupiti i dopustiti nekom drugom kandidatu da se natječe u ime Demokratske stranke. Biden još nije službeni kandidat jer bi njegova nominacija trebala biti potvrđena na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u kolovozu, piše Newsweek.

Ankete: Trump bi pobijedio Newsoma

Kad pričamo o kandidatima koji bi mogli zamijeniti Bidena, najglasnije se spominje ime guvernera Kalifornije Gavina Newsoma. Njega se već dugo promatra kao buduću nadu Demokratske stranke. Međutim, Newsom je kontinuirano odbacivao nagađanja da se on ili bilo koji drugi demokrat nadaju da će zamijeniti Bidena kao stranačkog kandidata.

Čak i da se Biden povuče, što je zapravo jedini način da ne bude kandidat Demokratske stranke u studenom, dostupne ankete pokazuju da bi Newsom izgubio od Trumpa. Istraživanje Rasmussen Reportsa u ožujku, provedeno na 912 vjerojatnih glasača, pokazalo je da bivši predsjednik Trump ima prednost od 17 posto (51 prema 34) u odnosu na Newsoma. 

U veljači 2024. anketa Emerson Collegea Polling na 1225 ispitanika pokazala je da bi Trump pobijedio u hipotetskoj utrci za Bijelu kuću protiv Newsoma s 10 posto prednosti (46 prema 36). Anketa Fox Newsa iz studenog 2023., provedena na 1001 registriranom glasaču, pokazala je da bi Trump pobijedio na izborima protiv Newsoma za četiri posto (49 prema 45).

Newsom: Moramo čuvati leđa Bidenu

Newsom je nakon debate ponovio da podržava Bidenovu kandidaturu za reizbor. Pozive da se Biden povuče nazvao je "beskorisnima" i "nepotrebnima". "Moramo čuvati leđa ovom predsjedniku. Ne okrećeš leđa zbog jednog nastupa", rekao je Newsom za MSNBC.

"Što više vremena budemo vodili ove razgovore, to će biti veća šteta za našu demokraciju, našu sudbinu i budućnost ove zemlje", dodao je. Steve Schmidt, iskusni republikanski strateg koji ne podržava Trumpa, bio je jedan od onih koji su predložili da Biden odustane od kandidature nakon loše izvedbe na debati. 

"Joe Biden noćas je izgubio zemlju i neće je vratiti. Ako je Trump prijetnja i demokracija je u pitanju, onda se Biden mora povući. Njegova dužnost, zakletva i nasljeđe zahtijevaju čin poniznosti i nesebičnosti", napisao je Schmidt na X-u. 

Glasnogovornica Bidenove kampanje: Naravno da ne odustaje

Slično misli i Andrew Yang, političar koji se 2020. kandidirao na demokratskim predizborima. "Koja je supermoć Joea Bidena? On je dobar tip koji će učiniti pravu stvar za zemlju. U ovom slučaju, to je odstupanje i dopuštanje Nacionalnoj konvenciji da odabere drugog kandidata", poručio je. 

Biden bi trebao biti potvrđen kao stranački kandidat za 2024. na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Chicagu u kolovozu. Predsjednik i njegov tim dugo su odbacivali nagovještaje da će se povući iz utrke zbog zabrinutosti oko njegove dobi i loše ocjene odobravanja.

Lauren Hitt, glasnogovornica Bidenove kampanje, ponovila je za Associated Press nakon debate: "Naravno da ne odustaje."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.