Ozbiljne optužbe iz vlade: "Milanovića vjerojatno financiraju Rusi"

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman iznio je ozbiljne optužbe na konferenciji za medije kada je rekao da predsjedničku kampanju Zorana Milanovića financiraju strani izvori, prenosi N1.

Komentirao je summit u Dubrovniku.

"On (Zoran Milanović) relativizira svoj dolazak. A zašto bi došao kad nema što reći? On nema srama pojaviti se među onima koji podržavaju Ukrajinu. Možda bi se on, eventualno, pozdravio s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a možda i ne bi jer je izbjegao susret s njim u Washingtonu na 75. obljetnici NATO-a", rekao je Grlić Radman.

"Njegovu kampanju vjerojatno su financirali ruski izvori"

"Njegovi proruski stavovi su vrlo jasni", tvrdi Radman i dodaje da su Milanovićevu predsjedničku kampanju "vjerojatno financirali neki ruski izvori, s obzirom na njegovo ponašanje. Oporba možda ne dijeli iste informacije pa su na neki način htjeli ekskulpirati njegove proruske stavove dovodeći ga u Dubrovnik kako bi pokazao... ne znamo što bi pokazao".

"I što je trebalo sada učiniti? Ne pozvati Vučića? Pa to bi bio neuspjeh, da se Srbija ne odazove u ovom formatu. Trebamo Srbiju još više vezati uz zapadne interese", dodao je.

"Ne možete nekome nametati narativ, ako on taj narativ ne želi koristiti"

Na pitanje je li trebala Hrvatska oštrije reagirati na Vučićeve izjave kad je rekao da Srbija na sve što se događalo 90-ih gleda drugačije, Radman je poručio:

"Pa i ne. On je vjerojatno to rekao zbog svoje javnosti. Ono što je on kazao i kasnije, naravno da je čestitao predsjedniku vlade, ne možete vi nekome... sloboda govora. Može što hoće. Ne možete nekome nametati nekakav narativ, ako on taj narativ ne žele koristiti", rekao je Grlić Radman.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

I premijer Andrej Plenković je danas optužio Milanovića da želi svrstati Hrvatsku uz "Rusiju, Bjelorusiju i Srbiju" te da zahvaljujući vladi i njezinoj politici prema sukobu u Ukrajini Hrvatska danas nije izolirana kao što je to izoliran sam predsjednik. 

Plenković: Rusi koriste Milanovića da širi njihovu propagandu. To su svi shvatili

Milanović svojim lažima "dovodi hrvatsku javnost u zabludu", poput tvrdnje da bi se Hrvatska sudjelovanjem u NATO-voj misiji NSATU uključila u sukob u Ukrajini, iako bi pristanak Hrvatske u praksi značio slanje petero hrvatskih časnika u Wiesbaden. 

"Vojska to isto želi, da ne bi bilo dileme", naglasio je premijer. 

Plenković tvrdi da Rusi "koriste" Milanovića da "širi njihovu propagandu", što su shvatili svi u Europi i svijetu, te je preostalo da to shvati i "dio" hrvatske političke i medijske scene, oni koji su se ranije usprotivili i sudjelovanju hrvatske vojske u misiji potpore Ukrajini. 

Premijer je rekao da Milanović ne širi svoje tvrdnje jer vjeruje da je to "korisno i značajno", nego jer vidi u anketama da je javnost zbog njegove "dezinformacijske" kampanje podijeljena te da će mu to koristiti na izborima. 

Plenković smatra da je "tragično" što dio Hrvata ima takav stav zbog Milanovićeve dezinformacijske kampanje "koju možda financiraju Rusi". 

"Jer meni ovo sad dobiva takve razmjere, da je pravi primjer malog hibridnog rata u hrvatskom medijskom i političkom prostoru", naglasio je. 

Grlić Radman prije četiri godine primio Lavrova: Čitao sam mu rusku poeziju na ruskom

Podsjetimo, Grlić Radman se prije četiri godine sastao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Lavrovu je tada poklonio posudu klesanu od bračkog kamena.

"Vrlo mi je drago što sam bio domaćin dragom Sergeju koji je ovdje bio prije 16 godina i 6 dana. Naš susret smo počeli tako što sam čitao Sergeju rusku poeziju na ruskom. Otkrio sam njegovu toplu poetsku dušu. Treća sreća, zbog koronavirusa dva puta smo morali otkazivati susret, u travnju pa u listopadu, ali uspjeli smo se naći prije Božića", rekao je Grlić Radman nakon sastanka.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Uvjeren sam da će posjet ministra Lavrova Hrvatskoj dati dodatan poticaj za nastavak pozitivnog trenda u hrvatsko-ruskim odnosima, a naši današnji razgovori potvrdili su kako za to postoje ne samo potencijali nego i posvećenost s obje strane", rekao je Grlić Radman.

Index je poslao upit vladi i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Pitali smo ih koji su to izvori koje je spomenuo Grlić Radman, postoje li dokazi koji potkrjepljuju te tvrdnje i hoće li ih vlada objaviti. Odgovor ćemo objaviti kada i ako ga dobijemo.

Komentar smo zatražili i iz Ureda predsjednika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.