Ozloglašenim utjerivačima dugova HNB dao licence za rad u Hrvatskoj

Foto: FaH

UTJERIVAČIMA dugova koje je nedavno kaznio državni regulator AZOP, i to rekordnim milijunskim kaznama, Hrvatska narodna banka (HNB) dodijelila je licence za rad u Hrvatskoj.

>> HNB dao licencu utjerivačima dugova kod kojih je viceguverner kupio vilu

Riječ je o tvrtki EOS Matrix, koja je kažnjena s 5.7 milijuna eura zbog curenja osobnih podataka i činjenice da je pratila zdravstvena stanja vlastitih dužnika, i to do detaljnih dijagnoza, koje su uključivale i terminalna oboljenja. 

EOS Matrix i B2 Kapital

Licencu je dobila i tvrtka društvo Veraltis, koja je nastala na temelju prijenosa dijela gospodarske aktivnosti, između ostalih, osam društava članova B2 Holding grupe. Naglasimo da se iza tvrtke Veraltis krije B2 Kapital, kojeg je kaznio AZOP. B2 Kapital dobio je kaznu od 2.26 milijuna eura zbog tri glavna razloga. 

Prvi je to što nisu na jasan i točan način informirali svoje ispitanike o obradi njihovih osobnih podataka, drugi što nisu sklopili ugovor o obradi osobnih podataka i treći razlog je to što nisu na primjeren način čuvali osobne podatke. 

Podsjetimo, prema novom zakonu koji regulira rad agencija za naplatu dugovanja, odnosno utjerivača dugova, Hrvatska narodna banka (HNB) je mandatar i regulator koji tim tvrtkama izdaje licence za rad. 

HNB, čini se, svima daje licence

Zakon je donesen krajem prošle godine. HNB je prvu dozvolu za rad izdao tvrtki APS Hrvatska, preko koje je viceguverner Roman Šubić povoljno kupio vilu u Zagrebu. Ta ista tvrtka izbačena je iz cehovskog udruženja zbog neetičnog poslovanja i narušavanja ugleda. No za HNB ni kazne AZOP-a ni neetično poslovanje utjerivača dugova nisu bili dovoljno jaki razlozi za uskratu licence za rad.

Agencije za naplatu potraživanja na hrvatskom tržištu 15 godina nisu bile regulirane. Naime, hrvatske banke prodavale su nenaplative i teško naplative kredite agencijama za naplatu potraživanja, koje nisu bile registrirane kao kreditne institucije, nego kao obična trgovačka društva. 

Zakon se čekao 15 godina

Iz niza članaka koje smo objavili o radu utjerivača dugova, a uključuju i svjedočanstva ljudi, jasno je da velik dio tih agencija provodi praksu koja građane stavlja u nedostojanstven položaj, što vrlo često prelazi u maltretiranje zbog vraćanja dugova i tzv. dužničko ropstvo.

Zakon kojim se regulira rad takvih agencija napokon je donesen krajem prošle godine, a regulator i onaj koji daje licencu za rad tim agencijama je HNB. No, kao što se vidi iz primjera APS-a i ova dva utjerivača dugova, jasno je da neće biti velikih zapreka ni za izdavanje dozvola za ostale. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.