Pad industrijske proizvodnje u kolovozu

Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nakon rasta u srpnju, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu je ponovno pala, i to za 2.1 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni danas.

DZS je objavio da je industrijska proizvodnja u kolovozu pala za 4.6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na kolovoz lani pala za 2.1 posto.

Tako je industrijska proizvodnja nakon što je u srpnju zabilježila rast od 1.7 posto na godišnjoj razini nakon sedam mjeseci uzastopnog pada, u kolovozu oslabila za 2.1 posto.

U kolovozu je proizvodnja na godišnjoj razini prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG) pala kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 10.8 posto, kod intermedijarnih proizvoda za 4.3 posto, kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1.8 posto i kod energije za 0.1 posto. Istodobno je proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla za 0.7 posto.

Na mjesečnoj je razini najviše pala proizvodnja kapitalnih proizvoda, za 13.2 posto, zatim proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3.8 posto, energije za 2.2 posto te intermedijarnih proizvoda za 1.5 posto. Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju istodobno je porasla za četiri posto.

U prvih osam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 3.3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.