Opet pala rampa na trajektu, suspendiran prvi časnik. "Ovo postaje tragikomedija"

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Danas popodne pala je rampa na trajektu Supetar na liniji Porozina-Brestova koja povezuje otok Cres i kopno. 

Do pada rampe došlo je kod pristajanja u luku Brestova. Nasreću, nema ozlijeđenih. RTL neslužbeno doznaje da je prvi časnik suspendiran jer nije uključio hidrauliku prilikom spuštanja rampe.

U prekidu je linija Brestova-Porozina. 

Jadrolinija: Tehnički problem s hidraulikom

Iz Jadrolinije kažu da je došlo do problema s hidrauličnim sustavom. 

"Prilikom pristajanja broda Supetar u luku Brestova, a u redovnoj državnoj liniji Brestova - Porozina, došlo je do tehničkog problema oko hidrauličkog sustava broda. Na brodu je bilo 10 putnika i 6 automobila te su svi iskrcani u skladu s redovnom procedurom, bez ugroze sigurnosti ili materijalne štete. U tijeku je otklanjanje problema i uspostavljanje linije Porozina - Brestova. Alternativni prometni pravac je trajektni pravac Valbiska-Merag", poručili su za Index iz Jadrolinije. 

Prema neslužbenim podacima koje navodi Hina, član posade pri spuštanju rampe trajekta nije uključio hidrauliku pa je došlo do tehničkog problema sa zatvaranjem rampe, koji se još uvijek uklanja kako bi brod mogao isploviti. 

Rampa u kolovozu usmrtila trojicu pomoraca

Podsjetimo, trojica pomoraca Jadrolinije poginula su na trajektu Lastovo u Malom Lošinju, u kolovozu ove godine. Nesreća se dogodila kada je pala rampa na trojicu pomoraca. Najveća je to tragedija u povijesti Jadrolinije u kojoj su poginuli Boško Kostović, vođa stroja, kormilar Denis Šarić i kormilar Marko Topić, dok je teško ozlijeđen prvi časnik palube Davor Zagorac.

Jučer je Index prvi objavio dokumente iz istrage o tragediji na trajektu. Riječ je o nacrtu završnog izvješća o provedenoj upravnoj istrazi u predmetu ove pomorske nesreće iz kolovoza, u kojem stoji da je predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta odgovoran za nesreću na brodu Lastovo.

Sindikalist: Ovo se pretvara u tragikomediju

Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske komentirao je incident za Novu TV.

"Ovo se pretvara u nekakvu tragikomediju, da nema tragičnih posljedica, ovo bi bila čista komedija. Ministarstvo šuti, Jadrolinija šuti, daje čudna priopćenja, svi smo svjedoci da rampe padaju, da brodovi plutaju, ljudi ginu i ništa se ne događa. To je trenutak da moramo razmišljati da i mi počnemo šutjeti, da održimo minutu šutnje za ovakvu Jadroliniju. Dopustite da budem skeptičan na njihovu izjavu jer su oni dali izjave i kod broda Lastovo da je greška u posadi, što se pokazalo da nije točno. Prema tome, dopustite da budem skeptičan", rekao je Melvan.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se stvari mijenjaju, treba početi od glave i napokon tu glavu promijeniti i staviti profesionalne ljude koji će znati Jadroliniju vratiti gdje i pripada, a to je da bude najveća i najjača brodarska kompanija u Hrvatskoj. Postalo je bespredmetno govoriti o ostavkama jer sve pokazuje da stvar ne funkcionira, da se tragedije događaju, međutim ministar šuti, politika šuti, premijer šuti i pravimo se da se ništa ne događa. Ajmo svi zajedno zatvoriti oči i nastaviti ovim putem", komentirao je Melvan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.