Pale cijene nafte. Ulagači zabrinuti zbog vijesti iz Kine

Ilustracija: EPA

CIJENE nafte oslabjele su danas na međunarodnim tržištima jer investitore brine kinesko gospodarsko usporavanje koje utječe na smanjenje potražnje tog najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte. Cijena barela na londonskom je tržištu pala 26 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 84.20 dolara. Na američkom tržištu barel je u minusu bio 24 centa, na 79.88 dolara.

Kina, drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, smatra se ključnom za povećanje potražnje za naftom u ostatku godine. No njezina usporena gospodarska aktivnost nakon pandemije covida-19 zabrinjava tržišta, a obećanja vlasti da će poduprijeti oporavak zasad su ispod očekivanja, uključujući i slabije od očekivanog smanjenje ključne kamatne stope u ponedjeljak.

"Kineska gospodarska slabost ... stvorit će plafon za cijene nafte u ovoj godini, pogotovo jer se čini da Peking želi izbjeći velike fiskalne poticaje", naveli su iz Eurasia Grupe u svojoj bilješci za klijente.

Očekuje se da će Amerikanci nastaviti smanjivati zalihe

Povećanu zabrinutost oko potražnje predstavlja i mogućnost novog povećanja kamatnih stopa u najvećem svjetskom potrošaču nafte SAD-u, koju dužnosnici američke središnje banke nisu isključili zbog uporne inflacije.

U međuvremenu se očekuje da će SAD nastaviti smanjivati zalihe. Preliminarna anketa Reutersa pokazuje da ekonomisti očekuju pad zaliha sirove nafte i benzina u prošlome tjednu, a podaci Američkog instituta za naftu o stanju zaliha bit će objavljeni kasnije tijekom dana. ​

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1.12 dolara, na 87.58 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.