Palestinac: Židovski naseljenik je ubio mog nećaka dok je brao masline

Ilustracija: EPA

ŽIDOVSKI naseljenik ubio je Palestinca koji je brao masline u blizini grada Nablusa na Zapadnoj obali, ispričao je čovjekov ujak. Time se broj Palestinaca koje su navodno ubili naseljenici, od Hamasovog krvavog upada u Izrael prije tri tjedna, popeo na sedam, piše Associated Press

Tayseer Mahmoud rekao je da je njegov nećak Bilal Saleh jučer radio u selu Sawiya sa suprugom i njihovo četvero djece kada ih je grupa doseljenika napala. Tvrdi kako je Saleh, zabrinut za sigurnost svoje djece, pokušao napustiti to područje, ali ga je doseljenik upucao u prsa.

Mahmoud priznaje kako nije svjedočio sukobu, ali je bio u blizini i stigao na mjesto događaja nekoliko minuta nakon pucnjave. Istaknuo je kako je Saleh umro prije nego što je mogao biti odveden do liječnika.

Vođa naseljenika Yossi Dagan kazao je u videu objavljenom na Facebooku kako je napadač bio u pratnji članova obitelji i da je pucao u samoobrani nakon što su ih "kamenovali deseci pobunjenih pristaša Hamasa".

Palestinci masovno prijavljuju napade na ljude i imovinu

Smrtonosna pucnjava dogodila se usred porasta nasilja naseljenika otkako su se militanti Hamasa infiltrirali u Izrael 7. listopada, ubivši više od 1400 Izraelaca i uzevši više od 230 drugih kao taoce. Upad je pokrenuo rat u kojem je ubijeno više od 8000 Palestinaca, prema ministarstvu zdravstva Gaze.

Osim ubojstava, Palestinci na Zapadnoj obali prijavili su napade na ljude i imovinu, kao i uskraćivanje pristupa njihovoj zemlji. Nasilje je postalo toliko intenzivno da je naišlo na osudu američkog predsjednika Joea Bidena. Napadi ekstremističkih naseljenika, rekao je Biden, bili su "dolijevanje benzina" na požare koji već gore na Bliskom istoku od napada Hamasa.

Izraelska vojska priopćila je da je primila izvješće o "nasilnom sukobu" između Palestinaca i izraelskih civila, te da je navodno jedan Palestinac ubijen. Potvrdili su kako je policija otvorila istragu. Ova je godina bila najsmrtonosnija na Zapadnoj obali od drugog palestinskog ustanka protiv Izraela prije dva desetljeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.