Kaos u Rimu na palestinskom prosvjedu. Policija tukla, koristila vodeni top...

Foto: EPA

Deseci tisuća prosvjednika izašli su danas na ulice nekoliko velikih gradova svijeta tražeći prekid krvoprolića u Gazi, dok se sukob u palestinskoj enklavi bliži svojoj prvoj godišnjici i proširuje se na regiju.

Oko 40.000 propalestinskih prosvjednika promarširalo je središtem Londona, dok su se tisuće okupile u Parizu, Rimu, Manili i Cape Townu.

Masakr 7. listopada, a onda brutalan izraelski odgovor

Rat je započeo kad je militantna palestinska skupina Hamas napala južni Izrael 7. listopada 2023. Po izraelskim podacima, tada je ubijeno 1200 ljudi, a oko 250 ih je postalo taocima.

Izraelski osvetnički napad na Gazu koji je nakon toga uslijedio usmrtio je gotovo 42.000 Palestinaca i raselio gotovo sve stanovništvo enklave od 2.3 milijuna žitelja, podaci su ministarstva zdravstva Gaze.

"Nažalost, unatoč svoj našoj dobroj volji, izraelska vlada ne obraća pozornost na to. Samo nastavlja sa zločinima u Gazi, sada i u Libanonu i Jemenu, a vjerojatno i u Iranu", rekla je prosvjednica Agnes Kory, koja je demonstrirala u Londonu. "A naša vlada, naša britanska vlada, nažalost, samo izdaje priopćenja i izjave, nastavljajući isporučivati ​​oružje Izraelu", dodala je.

Uhićenja u Londonu, sukobi s policijom u Rimu

U Londonu su proizraelski pristaše mahali zastavama dok su prolazili propalestinski orijentirani prosvjednici. Na marginama prosvjeda je, po podacima policije, uhićeno 15 osoba. Policija nije objavila kojoj skupini pripadaju privedeni.

Nakon što su u Rimu izbili sukobi policija je prosvjednika pokušala rastjerati vodenim topovima i suzavcem. Ondje se okupilo oko 6000 prosvjednika koji su tako prkosili zabrani mirnih demonstracija središtem grada uoči obilježavanja godišnjice 7. listopada.

U Berlinu se na prosvjedu okupilo oko 1000 demonstranata. Oni su isticali palestinske zastave, izvikujući pritom "Godina dana genocida", što je izraz koji Izrael osporava, tvrdeći da se samo brani. Prosvjednici su kritizirali i policijsko nasilje nad propalestinskim prosvjednicima u Njemačkoj.

Kontraprosvjed u Berlinu

Pristaše Izraela u Berlinu prosvjedovali su protiv sve snažnije izraženog antisemitizma. Ondje su izbili sukobi između policije i propalestinskih protuprosvjednika.

Prošle su godine razmjeri ubojstava i razaranja u Gazi izazvali neke od najvećih globalnih prosvjeda u posljednjih nekoliko godina. Pristaše izraelske strane tvrde da je taj val gnjeva potaknuo i stvorio antisemitsko ozračje u sklopu kojega prosvjednici dovode u pitanje pravo postojanja Izraela kao nacije. 

Rat u Gazi proširio se na cijelu regiju, privukavši grupe koje podupire Iran u Libanonu, Jemenu i Iraku. Izrael je posljednjih tjedana naglo pojačao kampanju protiv libanonske skupine Hezbolah koju podržava Iran, a Iran je ovaj tjedan raketirao Izrael.

"Bojimo se regionalnog rata jer trenutačno postoje napetosti s Iranom, a možda i s Irakom i Jemenom", rekao je libanonsko-francuski prosvjednik Houssam Houssein koji je prosvjedovao u Parizu. "Doista moramo zaustaviti rat jer je postao nepodnošljiv", dodao je.

Amerika podržava Izrael, međunarodna zajednica ga osuđuje

Dok saveznici Izraela, poput Sjedinjenih Država podupiru pravo te zemlje na obranu, Izrael se suočava s golemom osudom međunarodne zajednice zbog svojih postupaka u Gazi, a odnedavno i zbog bombardiranja Libanona. Premijer Benjamin Netanyahu odolijeva kritikama te tvrdi da njegova vlada mora djelovati da bi spriječila ponovni napad Hamasa, poput onoga koji se dogodio 7. listopada.

Međunarodna diplomacija koju predvode Sjedinjene Države dosad nije uspjela postići dogovor o prekidu vatre u Gazi. Hamas želi da se postigne sporazum kojim će se dogovoriti okončanje rata, dok Izrael smatra da borbe mogu prestati tek onda kada Hamas bude u potpunosti iskorijenjen.

Prosvjed i na Filipinima

S policijom su se sukobili i aktivisti u Manili. Najprije im je onemogućeno održavanje prosvjeda pred američkim veleposlanstvom u glavnome gradu Filipina. Ondje su se okupili buneći se zbog toga što Sjedinjene Države Izrael opskrbljuju oružjem.

Prosvjedi kojima bi se trebala obilježiti prva godišnjica početka napada u subotu će se održati i u ostalim zemljama i gradovima svijeta, primjerice u Sjedinjenim Državama i u Čileu, a tijekom vikenda su planirana i okupljanja u znak potpore Izraelu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.