Pankretić o nepregovaranju sa SDP-om: Dok razgovaramo s HDZ-om, nema razgovora s drugima

MALO je tko vjerovao da će HDZ i HSS-HSLS danas izvijestiti javnost o konačnom dogovoru, a njihovu nevjericu na novinskoj konferenciji održanoj danas u stožeru HSS-a opravdao je pregovarački tim obiju strana.

Čobanković, Polančec i Kalmeta na jednoj te Pankretić, Čehok i Bajs na drugoj strani mandatarske klackalice, u izostanku predsjednika triju stranaka pronašli su odgovor na većinu pitanja u stilu: "Nije na nama da o tome govorimo, to treba pitati predsjednike". Upite o ZERP-u i održavanju mogućeg referenduma o ulasku u NATO, pregovarački je tim tako prebacio na čelnike svojih stranaka. 

"Po tom pitanju će se izjasniti predsjednici, to smo namjerno ostavili za kraj", kazao je Polančec, potvrdivši kako je razgovora o spomenutim temama bilo, ali da pregovori još uvijek traju.

Upitan o tome hoće li HSS-HSLS nakon razgovora s HDZ-om odbaciti pregovore sa SDP-om, Pankretić odgovara: "Dok razgovaramo s HDZ-om, ne razgovaramo ni sa kim drugim. A što će dalje biti, teško je reći".

U jučerašnjem razgovoru za Index predsjednik HSS-a Josip Friščić kazao je, naime, kako "nema pojma" do kojeg su se stupnja usuglasili s HDZ-om. Kazao je, također, i kako je teoretski moguće da ni ne pregovaraju sa SDP-om.

Na predsjednicima stranaka pregovarački je tim ostavio i odgovor na pitanje hoće li predsjednik Stjepan Mesić prije srijede (za kada je zakazana nova pressica HSS-a), biti ranije obaviješten o progresu u pregovorima, s obzirom da drugi krug njegovih konzultacija sa strankama započinje već početkom idućeg tjedna.

Logičar Pankretić: S početkom pregovora dolazi i napredak

Budući da su prije pregovora s HDZ-om žuto-zeleni isticali kako im SDP-ov program nije dalek, a s obzirom da danas s osmijehom poručuju kako pregovori teku "nikad lakše" (izbjegavaju pri tome odgovoriti na pitanja o mogućim neslaganjima oko ZERP-a, referenduma za ulazak u NATO i Zakona o 0,0 promila) javnost se s razlogom pita tko je HSS-u i HSLS-u sada bliži. "Mogu samo reći da smo u pregovorima daleko dalje stigli nego u razdoblju kada nismo ni počeli pregovarati", uputio je čovjek s jabukom javnost u osnove logičkog zaključka.

Pankretić također ne može za sada procijeniti ni jesu li žuto-zeleni nakon razgovora s HDZ-om bliži desnici ili ljevici. "Razgovaramo u dobroj vjeri, vidjet ćemo kada završe pregovori, ali izuzetno je teško procijeniti što će se dogoditi".

Polančec na Iblerov trg adresirao osmijeh

Upitan o tome ima li kakvu poruku za Iblerov trg, Polančec se u odgovoru latio Sanaderove brošure predizbornih izjava pa keseći se poručio: "Pa pogledajte mi lice". "Mogu samo reći da za sada ne vidim niti jedno područje u kojem nema mogućnosti dogovora"

Tijekom proteklih dana iz stožera potencijalnih koalicijskih partnera uglavnom su dolazile izjave kako se pregovaralo o programima, a ne foteljama. Prekjučer je HDZ-ov vođa, Ivo Sanader, sav zadovoljan završio tadašnji krug pregovora, kazavši kako razgovori dobro napreduju i kako je siguran da će HDZ na kraju imati potporu više od 80 zastupnika.

Hvala što ste nas pustili na miru, a sada nas pustite još malo

Polančec i Pankretić na konferenciji su zahvalili novinarima na tome što su ih "pustili na miru" da mogu konstruktivno pregovarati, a nakon toga zamolili da im se, u istoj maniri, da još malo vremena.

Osim šturim izjavama bez ijednog konkretnog odgovora, konferencija je većim dijelom bila posvećena točkama programa koje su HDZ-ovci sa žuto-zelenima do sada uspjeli proći.

Postignut je tako, kako su izvijestili, dogovor oko decentralizacije Hrvatske (do kraja mandata nove vlade izvršit će se decentralizacija fiskalnih prihoda države na način da se postepeno poveća udio javnih prihoda svih općina, gradova i županija u BDP-u na 20 posto).

Postignut je i dogovor oko preporoda hrvatskog sela - načelno je dogovoreno 6 milijardi za provođenje programa (modaliteti se, kako su izvijestili, još uvijek razrađuju).

Polančec je najavio i novi zakon kojega će nova Vlada, kaže, uvesti u Sabor, a to je Zakon o pružanju državne potpore za svakog stanovnika Republike Hrvatske starijeg od 65 godina (zakon donesen po uzoru na 17 zemalja Europske unije). Dogovorili su se i o podizanju osnovice za socijalnu naknadu sa 400 na 500 kuna.

B.S.
Foto: Baggio

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.