Papin propovjednik: Napad na Crkvu i antisemitizam su jednaki

OSOBNI propovjednik pape Benedikta XVI. danas je usporedio kritiku Pape i Crkve zbog seksualnog zlostavljanja djece sa "kolektivnim nasiljem" koje su doživjeli Židovi.

Svećenik Raniero Cantalamessa je na Veliki Petak propovijedao na misi u rimskoj bazilici Svetog Petra, a slušao ga je i sam papa Benedikt XVI. Citirao je jednog svoga prijatelja Židova koji mu je rekao da ga napadi na Crkvu podsjećaju na najsramnije aspekte antisemitizma. Propovjednik je nastavio svoju propovijed rekavši da su Židovi kroz povijest bili žrtve "kolektivnog nasilja" te je to povezao sa sadašnjim vrlo argumentiranim napadima na Crkvu.

"Kolektivno nasilje prema Židovima rezultiralo je smrću šest milijuna ljudi"

Pročitao je dio pisma svoga prijatelja Židova koji tvrdi da sa gađenjem prati nasilne napade na Crkvu i Papu. "Korištenje stereotipa, miješanje osobne i kolektivne odgovornosti podsjeća me na najsramnije aspekte antisemitizma", citirao je propovjednik prijateljevo pismo.

Cantalamessa je jedini svećenik koji smije propovijedati Papi. Rabin Gary Greenebaum iz Američke židovske zajednice brzo je odgovorio na ovu usporedbu te ju je nazvao "nesretnim korištenjem riječi", piše AFP. "Kolektivno nasilje prema Židovima rezultiralo je smrću šest milijuna ljudi", kazao je Greenebaum te dodao da nasilje koje sada doživljava Crkva ne vodi ubojstvima i uništenju.


 


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.