Par pobjegao iz Mariupolja: Da smo ostali tamo, šanse da preživimo bile bi ravne nuli

Ilustracija: Profimedia (Na glavnoj fotografiji nisu osobe navedene u tekstu)

U MARIUPOLJU, opkoljenom gradu na jugoistoku Ukrajine, ljudi su zarobljeni bez struje, hrane i vode usred intenzivnog bombardiranja. Mrtvi leže na ulicama. U jednom kafiću u Dnjepru, reporter BBC-ja sreo je Oksanu, koja je sa suprugom Andrijem i roditeljima pobjegla iz Mariupolja prošlog tjedna.

Išli su po miniranim cestama i prošli su desetak kontrolnih točaka ruske vojske. Neke članove obitelji ostavili su u dijelovima Mariupolja, odakle je bilo nemoguće pobjeći.

"Apsolutno smo riskirali. U tom trenutku me nije bilo briga hoću li umrijeti u Mariupolju ili dok pokušavam pobjeći", rekla je Oksana.

"Morali smo riskirati"

Njezin suprug Andri kaže da nisu imali izbora nego otići iz grada.

"Znali smo da postoji šansa da budemo meta i shvatili smo da moramo riskirati. Da smo ostali, šanse da preživimo bile bi ravne nuli", rekao je.

Gurin: Rusi ne dozvoljavaju humanitarne koridore u Mariupolju

Dmitro Gurin, ukrajinski zastupnik u parlamentu porijeklom iz Mariupolja, rekao je za BBC kako vjeruje da Rusija pokušava glađu natjerati grad na predaju. Ukrajina je odbila ultimatum Rusije koja je tražila predaju Mariupolja.

Gurin je rekao da se grad, u kojem je zbog ruskog okruženja zatočeno oko 300.000 ljudi, neće predati. "Rusi ne dozvoljavaju humanitarne koridore iz grada, baš kao ni koridore kojima bi humanitarna pomoć stigla u grad", rekao je Gurin.

"Sad vidimo da je ruski cilj stvoriti glad u gradu kako bi ojačali svoju poziciju u pregovorima. Ako se grad ne preda, a grad se neće predati, Rusi neće pustiti ljude iz njega", rekao je Gurin te je dodao: "Hitne službe ne mogu raščistiti ruševine jer granatiranje i bombardiranje ne prestaje. Jako je opasno."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.