Penava objavio snimku srpskih učenika koji sjede dok svira himna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Screenshot

HDZ-OV vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je u ponedjeljak u Vukovaru održao press konferenciju na kojoj je prozvao učenike Tehničke škole u Vukovaru koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku jer na nogometnoj utakmici finala Kupa Vukovara između NK Vuteks Sloga Vukovar i HNK Vukovar '91. nisu ustali dok je bila intonirana hrvatska himna. 

Penavina presica izazvala je dosta medijske pažnje jer je na njoj govorio o "širenju velikosrpske politike u Vukovaru", a u tom je kontekstu spominjao i SDSS i Pupovca, zbog čega su reagirali i Plenković i ostatak vrha HDZ-a. No pomalo je ispod radara prošao dio o srpskim učenicima koji na nogometnoj utakmici nisu ustali na himnu. Doduše, nešto je više pažnje dobio kada ga je Penava u utorak ponovio. 

Prije nekoliko dana Penava objavio snimku djece koja su ostala sjediti na himnu

Potpuno je ipak ispod radara prošlo to da je Penava snimku učenika koji nisu ustali na hrvatsku himnu objavio na službenim stranicama grada Vukovara, uz vijest sa svoje presice s naslovom "Povodom 21. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, gradonačelnik Penava o prisutnosti velikosrpske politike u Vukovaru".

Penava je objavio upravo onaj isječak na kojem se vide učenici koji sjede dok traje himna, a nekima od njih se vrlo jasno vide lica. 

Jučer napadnut srpski učenik u Vukovaru

Jučer je, dva dana nakon Penavine presice i objave snimke na stranicama Grada, napadnut srpski učenik u Vukovaru. Riječ je o učeniku trećeg razreda škole iz Penavine presice - Tehničke škole Nikola Tesla. Učenik koji pohađa nastavu na srpskom jeziku, a koji je inače iz Mirkovaca nedaleko od Vukovara, čekao je autobus kada ga je napalo pet do šest maloljetnika s fantomkama na glavama. 

Nameće se pitanje je li napad povezan sa snimkom koju je objavio Penava.

Penava pokrenuo linč?

Isto se tako nameće pitanje kako je moguće da jedan gradonačelnik objavljuje snimku djece, svojih sugrađana, koja nisu ustala na himnu, i to tako da im ne zamagli lica, a što bi se moglo protumačiti kao poziv na linč.

Napomenimo da u hrvatskom Ustavu i zakonima ne postoji nikakva odredba po kojoj bi itko morao ustajati na himnu, što bi, uostalom, bilo potpuno suludo. 

U trenutku objave ovog članka video i dalje stoji na stranicama Grada Vukovara. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.