Pentagon objavio novu procjenu ruskih gubitaka u Ukrajini

Foto: EPA

Rusija je imala više od 600.000 žrtava tijekom rata u Ukrajini, što je pokazatelj gubitaka koji ubrzano rastu, neproporcionalno u odnosu na njezine dobitke, izjavili su dužnosnici Pentagona. To se odnosi na mrtve, izbačene iz stroja odnosno ranjene i nestale.

Od ljeta Moskva je nastavila zauzimati teritorij u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, uključujući  postupan napredak prema Pokrovsku, gradu koji je ključan zbog više prometnica koje omogućavaju kretanje ljudi i opreme, piše Defense News.

Rujan je bio najpogubniji mjesec za Ruse u cijelom ratu

Kako se Rusija približava gradu i suočava s jačim obrambenim linijama, njezini su troškovi naglo porasli. Rujan ove godine bio je najpogubniji mjesec za Rusiju u cijelom ratu, rekao je visoki američki obrambeni dužnosnik novinarima tijekom konferencijskog poziva u srijedu.

"Ruski gubici, bilo poginuli ili ranjeni u borbi, u samo prvoj godini rata nadmašili su ukupne gubitke Sovjetskog Saveza u svim sukobima nakon Drugog svjetskog rata zajedno", izjavio je dužnosnik.

Unatoč zapadnim predviđanjima suprotnog, Rusija je uspjela održati intenzivnu borbu već dvije i pol godine. To je istina unatoč velikim gubicima vojne opreme, značajnom preusmjeravanju državnog proračuna prema obrani i manjim mobilizacijama vojnika.

Ova posljednja kategorija je strateški važna s obzirom na to koliko bi politički nepopularna bila veća prisilna mobilizacija, rekao je dužnosnik. Do sada je Rusija uglavnom uspijevala regrutirati više vojnika zbog povećanih mirovina i plaća. Međutim, rastući gubici na bojištu mogli bi izazvati promjene u tom pristupu.

Ukrajina također ima ogromne gubitke

Unatoč tome, rastući broj žrtava ne najavljuje pobjedu za Ukrajinu, koja također bilježi ogromne gubitke. Visoki američki vojni dužnosnik, koji je također sudjelovao u razgovoru, rekao je da Pentagon očekuje da će Rusija nastaviti ostvarivati "postupne dobitke" duž fronte, koristeći svoju brojčanu prednost za probijanje inače čvrstih obrambenih linija.

"To je na neki način ruski način ratovanja, nastavljaju bacati mase u problem i mislim da ćemo i dalje vidjeti velike gubitke", rekao je vojni dužnosnik.

Južnokorejski ministar obrane također je ovog tjedna upozorio da će Sjeverna Koreja vjerojatno poslati vojnike kako bi se borili na strani Rusije, uz vojnu opremu koju je Pjongjang već donirao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.