Pentagon: Rusija i Kina sve snažnije surađuju na Arktiku

Foto: EPA

Rusija i Kina sve snažnije surađuju u arktičkoj regiji, što bi moglo imati negativne posljedice na regionalnu sigurnost, objavila je američka vojska u svojoj strategiji za Arktik. 

Rusija je na Arktiku ponovno aktivirala stotine vojnih lokacija iz sovjetskog doba, stoji u izvješću. Kina, koja se proglasila zemljom "bliskom Arktiku", tamo ima ambicije izgradnje "polarnog Puta svile".

Mineralni resursi

Peking privlače mineralni resursi regije te smatra kako povlačenje leda otvara nove trgovačke puteve, piše Reuters. 

"Kina i Rusija sve snažnije surađuju diljem arktičke regije preko raznih instrumenata nacionalnih ovlasti", piše Pentagon u svom dokumentu.

"Iako preostaju mnoga područja neslaganja između Kine i Rusije, njihovo sve veće usklađivanje u regiji je zabrinjavajuće, pa ministarstvo obrane nastavlja pratiti tu suradnju", dodaje se. 

Arktički pomorski putevi sve se više koriste za trgovinu između velikih ekonomija diljem Tihog i Atlantskog oceana jer je globalno zagrijavanje donijelo duže periode bez leda. 

Razvijaju nove puteve

Kina i Rusija zajedno razvijaju nove puteve jer Rusija želi nove načine dostave energenata Kini, a Peking traži alternativu za Malajski prolaz. 

Pentagon u izvješću piše kako Kina želi iskoristiti "promjenu dinamike na Arktiku kako bi tamo imala veći utjecaj i pristup, koristila resurse i igrala veću ulogu u regionalnom upravljanju". 

SAD, Kanada i Finska ovaj će mjesec osnovati konzorcij koji će graditi ledolomce. Cilj je ojačati tamošnje sposobnosti NATO saveznika i suprotstaviti se sve većem utjecaju Moskve i Pekinga. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.