Pernar: Žena izdoji mlijeko i stavi vitamin C. Kašalj je gotov

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

IVAN Pernar iako nije liječnik, ne ustručava se ljudima na Facebooku davati medicinske savjete. Tako je prije nekoliko tjedana objavio fotografiju kojom sugerira da se depresija liječi šetanjem po šumi, a ne tabletama. Pernar je nakon toga svoju tezu danima branio iako su brojni stručnjaci upozorili na moguće teške posljedice njegovih nestručnih riječi.

>> Znanstvenici objasnili koliko su opasne Pernarove objave o depresiji na Fejsu

I danas je Pernar odlučio dijeliti medicinske savjete. Ovaj put za gripu.

"Upravo mi se javio čovjek iz Splita, imao je simptome početka gripe i nije znao što napravit. Međutim, ključna je bila njegova sestra koja prati moju stranicu i koja mu je rekla da pogleda moj video o vitaminu C.

Čovjek je pogledao, otišao u DM, kupio vitamin C i uzeo ga u tri mega doze do sad - čak pola čajne žličice po dozi (ja preporučam trećinu).

Veli da se osjeća puno bolje i nema nikakvih nuspojava. Uglavnom, požalio se da mu najmanji sin ima problema s kašljem, a još doji i veli da je rekao ženi da i ona pije vitamin C.

Rekao sam mu da postoji jednostavnije rješenje, da jednostavno izdoji mlijeko u bočicu i da na vrh čajne žličice stavi vitamina C unutra i tri put ako tako napravi kašalj je gotov.

Veli da će pokušat i javit rezultate, ako je itko od vas pokušao kašalj, prehladu ili gripu izliječit s vitaminom C u megadozama, javite rezultate", napisao je zastupnik Živog zida Ivan Pernar.

Zanimljivo, u komentarima su mu neki sljedbenici zamjerili što ljude šalje po umjetni vitamin C.

Pernar je jučer objavio i video o "spoznaji koju ima".

"Idealno je vrijeme kako sam otkrio djelovanje vitamina C", počeo je Pernar u videu u kojem priča o liječenju svoje bolesti vitaminom C.

"Dogodilo se da sam imao bakterijsku upalu pluća. Počeo sam iskašljavati onaj gnoj, ne znam kako bih to nazvao. Te bakterije. To me toliko jako mučilo da sam jedva disao. Zamoli sam mamu da mi pomogne, mama je doktor. I što je mama napravila, dala mi antibiotik. Ja sam to pio par dana, bilo mi je bolje i prestao sam ga piti. To je klasična greška. Čim sa prestao piti, svi simptomi su mi se vratili, bilo je još gore. Tada radim čudo. Umjesto da nastavim s antibiotikom, uzimam vitamin C. Uzimam ga u dozi trećina čajne žlice ujutro, popodne i navečer. Idući dan sam bio zdrav. Tada sam empirijski vidio da vitamin c djeluje umjesto antibiotika", rekao je Pernar.

Što o tome kaže znanost?

Kako smo već pisali na Indexu, na Pernarove preporuke žestoko je reagirao poznati psihijatar Herman Vukušić. On je čak pozvao ministra zdravlja Milana Kujundžiću i ministra prevosuđa Dražena Bošnjakoviću te predsjednika Hrvatske liječničke komore doc. dr. Krešimiru Luetiću da ga zaustave. Posebno opasne su Pernarove upute prema kojima je sasvim u redu prekinuti ili ostaviti liječenje bakterijske upale pluća antibioticima i zamijeniti ga liječenjem vitaminom C.

Prevencija i liječenje gripe megadozama vitamina C vrlo su popularni u alternativnim krugovima iz kojih Pernar očito crpi svoju zdravstvenu mudrost.

Štoviše, brojni alternativci vjeruju da vitamin C može izliječiti i neke teže bolesti poput raka. Nažalost, ta ideja ima uporište u konceptu liječenja svega i svačega megavitaminskim terapijama iz 1970-ih, koji je podržavao i nobelovac u području kemije Linus Pauling.

Kasnija istraživanja pokazala su da takve terapije nisu stvarno djelotvorne, odnosno da vitamini, kada se uzimaju u velikim dozama, uglavnom budu izmokreni, što znači da se pretvaraju u skupu mokraću, ili da čak mogu biti štetni.

Primjerice, jedna velika meta analiza iz 2013. godine analizirala je rezultate 29 istraživanja provedenih od 1940. do 2004. kojima je bilo obuhvaćeno čak 11.300 ljudi. U njoj su autori pokušali utvrditi mogu li doze vitamina C veće od 200 mg dnevno skratiti učestalost i trajanje prehlade ili smanjiti njezinu težinu. Ona je pokazala da vitamin C nema konzistentnih utjecaja ni na duljinu ni na težinu prehlade. Jedini učinak imao je na sportaše koji se izlažu velikim naporima kao što su maratonci, skijaši i vojnici na vježbama u subarktičkim područjima. No čak i u tim skupinama efekt vitamina C bio je malen.

„Neuspjeh vitamina C kao dodatka prehrani u smanjivanju učestalosti prehlade u općoj populaciji pokazuje da redovno konzumiranje vitamina C nije opravdano“, poručili su tada autori studije.

Štoviše, vitamin C u megadozama većim od 200 mg dnevno može uzrokovati štetne nuspojave, među ostalim, može povećati rizik za formiranje bolnih kamenaca u bubrezima. Osim toga jedna studija pokazala je da su visoke doze vitamina C iz dodataka prehrani povezane s povećanim rizikom od smrtnosti zbog srčano-žilnih bolesti u postmenopauzalnih žena s dijabetesom.

Kada je riječ o liječenju bakterijskih upala pluća, vrijedi slično. Za sada nema uvjerljivih dokaza da megadoze vitamina C imaju ikakve ozbiljnije efekte kod opće populacije. Jedna studija kolaboracije Cochrane iz 2013. pokazala je da je vitamin C imao neki učinak kod nekih oboljelih u posebnim okolnostima. Međutim, autori su zaključili da su dokazi previše slabi da bi se mogla preporučiti prevencija ili liječenje upale pluća opće populacije vitaminom C. Ipak, kako je vitamin C nisko toksičan, a jeftin, autori zaključuju da nema štete ako se uzima kao dodataka prehrani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.