Petorica ruskih planinara penjala se na sedmi najviši vrh svijeta pa poginula

Ilustracija: EPA

Petorica ruskih planinara poginula su tijekom uspona na sedmi najviši vrh svijeta, potvrdio je danas organizator ekspedicije u Nepalu.

Ruski planinari penjali su se na 8167 metara visoku planinu Dhaulagiri. U Nepalu je trenutno u tijeku jesenska sezona penjanja. Planinari su se vodili kao nestali od nedjelje, a danas su iz spasilačkog helikoptera uočena njihova tijela, izjavio je Pemba Jangbu Sherpa iz organizacije I AM Trekking and Expeditions sa sjedištem u Katmanduu.

Izgubljen je radio kontakt

Još uvijek nije odlučeno hoće li se, te kada i kako spustiti tijela s planine. Navedena operacija zahtijevala bi opsežno planiranje, radnu snagu i adekvatnu opremu. Dvojica ruskih planinara zapravo su dosegla vrh, dok su se preostali planinari krenuli vraćati bez da su došli do vrha. Međutim, tada je izgubljen radio kontakt između njih i članova tima u baznom kampu.

Prošli mjesec počela je jesenska penjačka sezona, koja nije tako popularna kao proljetna. Na planinama su manje gužve, a niže su i naknade za dozvole, piše Associated Press.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.