Picula: Zelenski je sad pod trostrukim pritiskom

Bivši ministar vanjskih poslova i zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je govorio o mirovnom summitu za Ukrajinu u Dubrovniku.

Picula smatra da je dobro što je Hrvatska bila domaćin mirovnog summita u Dubrovniku gdje su se okupile države jugoistočne Europe kako bi iskazale solidarnost Ukrajini.

"Važno je što su se zemlje sudionice usuglasile oko nekoliko bitnih elemenata. To bi trebalo pomoći da se lakše usuglase oko nekih otvorenih pitanja koje međusobno, još uvijek, dijele", poručuje.

Kako se bliže američki predsjednički izbori, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski želi sa što više ključnih faktora obaviti razgovore, tvrdi Picula.

"Čini mi se da je on pod vremenskim pritiskom jer nitko ne zna što će se događati nakon 5.11., ali do onda treba osigurati podršku", kaže Picula.

Za ukrajinski plan pobjede Picula kaže da je to ambiciozan program o kojemu će se morati još raspravljati.

"Neki njegovi predloženi elementi neće biti lako provedivi", tvrdi.

Zelenski je pod trostrukim pritiskom

Picula smatra da se Zelenski nalazi pod trostrukim pritiskom.

"Jedan je, dakako, od strane Moskve na bojnom polju. S druge strane, on sigurno osjeća jednu vrstu pritiska i ukrajinskih saveznika iz EU i SAD-a da se konačno dođe u neku startnu razinu s koje bi bilo moguće otvoriti pregovore, naravno ne prejudicirajući njihov završetak. Ali s treće strane raste izložen je pritiscima i kritikama unutar Ukrajine", rekao je Picula.

Ispričao je da je na nedavnom zatvorenom skupu čuo da Zelenski ne komunicira dobro o svojim planovima s vlastitom javnošću i s nekim ljudima koji su važni na političkoj sceni Ukrajine.

Orbanov govor

Mađarski premijer Viktor Orban nedavno je predstavio program predsjedanja Mađarske pred Europskim vijećem, a stavovi koje je iznio u uvodnom govoru nisu nikoga previše iznenadili, smatra Picula.

Mislim da on ovog trenutka zapravo i ne računa na neku podršku unutar Europske unije za svoje ciljeve, što njega nimalo ne sprečava da ih javno iznosi."

Picula je istaknuo detalj koji je primijetio u Orbanovom govoru.

"On se založio za nastavak politike proširenja, što naoko zvuči dobro, i Ursula von der Leyen tvrdi da je proširenje moralna i politička obveza, ali Orban je rekao da proširenje mora ići dalje s posebnim naglaskom na Srbiju. To je izricanje jasnih mađarskih nacionalnih interesa koji ne uživaju podršku mainstreama", rekao je Picula.

Odjeci Vučićevog nastupa

Picula se osvrnuo na dolazak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića na summit u Dubrovnik.

"Njegovo pojavljivanje u Dubrovniku ne treba nikoga čuditi. Nije si mogao dozvoliti da ne dođe jer očekuje, prije svega, od EU da uskoro odluči o tome hoće li se nastaviti pregovori. A očekuje i novac iz Plana rasta, što je vrlo značajno za srbijansku ekonomiju. On ne bi bio on da nije iskoristio Dubrovnik kao vrstu scene gdje će izreći svoje stavove i izazvati veliku medijsku pozornost."

Picula kaže da Srbija ipak pomaže Ukrajini, iako se Vučić ne hvali time javno.

"Srbija bez obzira na svojeg predsjednika koji često istupa s provokativnim tezama, ispod žita ili više ne toliko skriveno, ipak pridonosi obrambenim sposobnostima Ukrajine, koliko god se on trudi negirati. On je već puno puta odustao od svojih crvenih crta."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.