Sjećate li se zadnjeg bijelog Božića? Provjerili smo hoće li ga biti ove godine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bliže se blagdani, a mi smo kod dežurnih prognostičara Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) provjerili očekuje li nas ove godine bijeli Božić. Poručili su da, iako su ovih dana u nizinama u unutrašnjosti, osobito ujutro i navečer, vrijeme i temperatura u skladu s dobom godine, oko Božića se opet očekuje nešto toplije vrijeme od uobičajenog.

Prema vikendu očekuje se promjenljiva naoblaka, uz povremene oborine, i to uglavnom na kopnu, osobito na istoku, prvenstveno u petak i subotu. Velika je vjerojatnost za kišu, a u noći na subotu ne može se isključiti mogućnost susnježice, možda i snijega, ponajprije u višim predjelima.

Na Badnjak, u nedjelju, na Jadranu predviđaju obilje sunca, dok će u unutrašnjosti biti oblačnije i toplije, ali uglavnom bez oborina. Na Božić nas najvjerojatnije očekuje djelomice sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme uz temperature uglavnom između 9 i 15 stupnjeva. S više oblaka, malo kiše može pasti uglavnom na Jadranu i uz njega. Uz slične vremenske prilike proteći će i blagdan Svetog Stjepana.

Bijeli Božić je rijedak u nizinama Hrvatske

Upozorili su kako su ovo izgledi vremena za tjedan dana unaprijed te da je potrebno za detaljnije informacije o vremenu pratiti vremensku prognozu i upozorenja na opasne vremenske pojave iz dana u dan. "Naime, treba imati na umu da je prognoza pouzdanija kako je prognostičko razdoblje kraće", istaknuli su. 

Iz DHMZ-a su napomenuli kako je bijeli Božić u nizinama Hrvatske zapravo razmjerno rijetka pojava. Podsjećaju kako su prije dvije godine na svojoj web stranici objavili analizu bijelih božićnih jutara u zadnjih 60 godina (1961. – 2020.) u Hrvatskoj na 11 glavnih kontinentalnih postaja: Bjelovar, Gospić, Karlovac, Ogulin, Osijek, Parg, Sisak, Varaždin, Zagreb Grič, Zagreb Maksimir i Zavižan.

Najviše bijelih Božića bilo je na našoj najvišoj planinskoj postaji - Zavižanu (56), zatim na Pargu (35) te Gospiću (29) i Ogulinu (24). Sve ostale postaje imale su više od 10, ali manje od 20 bijelih božićnih jutara u 60 godina. Zadnje bijelo božićno jutro na Zavižanu osvanulo je 2019. godine, u Gospiću i Pargu 2017. godine, a u Ogulinu 2011. godine. 

U Zagrebu jutros -2, na Sljemenu +11

Na ostalim postajama snijeg je zadnji put izmjeren na božićno jutro 2007. godine. Prognostičari su se osvrnuli i na neuobičajenu pojavu da su ovih dana minimalne temperature u gorju i za 10-ak stupnjeva više od onih u nizinama. Tako su i jutros u Zagrebu izmjerena -2 stupnja, dok je na Sljemenu bilo čak +11.4.

Objasnili su da temperaturna inverzija predstavlja pojavu u kojoj temperatura zraka raste s povećanjem nadmorske visine. Navedena pojava se javlja kada se hladan zrak zadržava u tankom sloju blizu tla, dok se iznad njega nalazi značajno topliji zrak.

Ovoj pojavi pogoduje stabilno i mirno anticiklonalno vrijeme. Može nastati uslijed noćnog ohlađivanja, prodiranja hladnog zraka na tlu ili određenoj visini te spuštanja zraka. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.