Pitali smo prorektora zašto je dao mladom HDZ-ovcu da spiska 700.000 kuna: "Gluposti"

Foto: Studentski zbor/Pixsell/Jurica Galoić

TONĆI LAZIBAT, prorektor za poslovanje zagrebačkog sveučilišta, koji je Studentskom zboru odobrio isplatu sedamstotinjak tisuća kuna neobičnih troškova, o čemu smo pisali danas, u kraćem nam je telefonskom razgovoru izjavio da je riječ o "uobičajenim računima", da svaki potpisuje i stoji iza svakog. Ovo zadnje ponovio je nekoliko puta.

>> HDZ-ovac spiskao 700.000 kn Sveučilišta na mobitele, kamere, laptope...

U obilju računa koje je, svjedočeći mitsku transparentnost osobnim primjerom, na svome Facebook profilu objavio Mihovil Mioković, predsjednik zagrebačkog Studentskog zbora i, evidentno, perspektivni član HDZ-a, niz je Zboru neophodnih sredstava i pomagala, poput 50 komada "hudica sa štikanim logotipom Za Zdravo sveučilište", laptopa i mobitela - po komad i jednog i drugog zadržao je, priznao nam je, Mioković - rent a car usluga, 400 antistres loptica, 300 pamučnih torbi s tvrđim dnom, dvije tisuće metalnih kemijskih olovaka, 175 komada malih kišobrana protiv vjetra, 200 unisex majica s kapuljačom i džepom naprijed...

Mioković na osobnom treningu sa sveučilišnim novcem naučio razlikovati bitno od nebitnog

Svakako najljepše bilo je saznanje da je dobrodušno Sveučilište Miokoviću platilo 9600 kuna za individualni trening koji je trajao od 1. do 28. veljače ove godine, tri sata tjedno. Trenirala ga je tvrtka Umjetnost komunikacije.

Kad smo ga upitali što mu to treba, Mioković je rekao: "Gledajte, što se tiče individualnog treninga, savjetovali su me stariji i iskusniji zboraši od prije da prođem taj trening da mogu razlučiti bitno od nebitnoga kad dođem pregovarati s ministarstvom za stol ili bilo kime jer oni imaju sastanke pet do deset minuta. I u tih pet do deset minuta morate se predstaviti i morate reći što je bitno, zašto je bitno i, uglavnom, jako je bitno razlučiti bitno od nebitnog"

"Ja sam na početku svog mandata došao i upitao pred cijelom Skupštinom ima li tko zainteresiran da pohađa takav trening. Nitko mi se nije javio i zato je na kraju bio individualan trening, ali sam napomenuo da mi se slobodno javi bilo koji član Skupštine koji mora ići na međunarodno natjecanje ili jednostavno želi raditi na sebi i pohađati te programe cjeloživotnog obrazovanja te da će i njemu trening biti omogućen. Na kraju, nitko mi se nije javio i u tom trenutku ja sam bio jedini i ispao je individualni trening, a ja sam mislio da će barem nas deset ići", rekao nam je mladi HDZ-ovac.

Prorektor prvo rekao da ga pitamo gluposti. Zainteresirao se kad smo mu objasnili da je na računima njegovo ime

Lazibat mu je sve to omogućio. Dobri prorektor marno je i strpljivo odobravao isplate sveučilišnih sredstava poduzetnom Miokoviću. Stoga smo ga zamolili za komentar. Počelo je loše, rekao je da uživa nakon napornog dana, a mi ga pitamo gluposti.

Viši stupanj zainteresiranosti za temu pokazao je kad smo mu rekli da je na mnogim računima njegovo ime i prezime: "To još nisam ni primijetio. Jel? A dobro, o čemu vi govorite uopće?"

"Stojim iza svakog računa"

Onda smo opet objasnili, još detaljnije i strpljivije. Lazibat nas je saslušao i izgovorio sljedeće riječi: "Ja sve račune, što se tiče Studentskog zbora, potpisujem i stojim iza svakog računa. To su vam uobičajeni računi, znate. To je nešto što je odobreno proračunom za projekte. Stojim iza svakog svog računa ako nešto sumnjate. Stojim iza svakog računa, to možete objaviti", ponovio je za slučaj da nismo razumjeli.

Čovjek zaslužuje da mu Studentski zbor daruje barem dvije antistres loptice.

Rektor zagrebačkog sveučilišta je, ne zaboravimo, Damir Boras.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.