Pitali smo seizmologa može li današnji potres u Jadranu izazvati tsunami

Foto: Pixsell/Emica Elvedji/ANU

PODRUČJE Jadranskog mora je u 14:47 pogodio potres snage 5.5 po Richteru.

Epicentar je bio 169 kilometara sjeverozapadno od Barija i, kako navodi EMSC, 120 kilometara južno od Splita.

S obzirom na to da se dosta osjetio na području Dalmacije, kontaktirali smo seizmologa Josipa Stipčevića s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i upitali jesu li moguće neke ozbiljnije posljedice ili naknadni potresi.

"Potres ove jačine ne može izazvati tsunami"

"Potres ove jačine ne može izazvati tsunami ili neke druge ozbiljnije poremećaje. Prvo, radi se premalom potresu da bi uzrokovao tsunami. Ovaj potres bio je snage 5.5, a tsunamije uzrokuju jači potresi", kazao je Stipčević.

"Drugo, vjerojatno nije imao nikakve površinske efekte, odnosno nije bilo puknuća na dnu mora. Naime, da bi se dogodio tsunami, morate imati pomak površine dna. Dodatno, bio je na dubini od oko 10 kilometara, što znači da je bio dosta duboko za tako mal potres, što ne može izazvati tsunami ili bilo kakav drugi ozbiljniji efekt", dodao je.

"Vjerujem da se dosta njihalo na Palagruži, može biti štete na svjetioniku" 

"Sigurno da je bilo trešnje. Vidim da je epicentar bio poprilično blizu Palagruža te mene zanima je li svjetionik oštećen. Vjerujem da se podosta njihalo na Palagruži ili u Komiži. Kao kada je bio potres u Petrinji, pa se osjetilo njihanje u Zagrebu. Eventualno, dakle, može biti štete na svjetioniku jer se radi o starijoj građevini", smatra seizmolog.

"Što se tiče naknadnih potresa na tome području, bit će ih sigurno. Vjerojatno ih ima već sada, ali su manji, pa se ne osjete tako jako", kazao je Stipčević.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.