POTRESI KOD PETRINJE

Pitali smo seizmologe imaju li ijednu dobru vijest za nas

Foto: Igor Kralj PIXSELL

NAKON razornog potresa magnitude 6.2 po Richteru u Petrinji te par snažnih naknadnih potresa i cijelog niza slabijih mnogi se pitaju ima li ikakvih dobrih vijesti od seizmologa? Po svemu sudeći - ima, ali samo jedna. Naime, nije vjerojatno da će nas uskoro pogoditi potres kakav je prošlog tjedna pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna područja.

Naime, naši seizmolozi poručuju da je u ovoj situaciji teško davati optimistične prognoze.

"Sve se događa kako smo i prethodno opisali", rekao nam je seizmolog dr. sc. Josip Stipčević s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, koji nam se mobitelom javio s terena u ugroženom području.

Podsjetimo, Stipčević je za Index 30. prosinca, nakon razornog potresa u Petrinji, najavio da će biti još dosta naknadnih od kojih će neki biti i jaki.

> Pitali smo seizmologa što možemo očekivati u sljedećim tjednima

"Oni će sigurno biti relativno česti. Moglo bi ih biti dvadesetak magnitude veće od 4, a nekoliko bi ih moglo biti magnitude oko 5. U prosjeku se obično nakon jakog potresa kakav je bio u utorak, dogodi još barem jedan jak. No ova potresna serija do sada se ponaša pomalo neuobičajeno. Imali smo prvo predpotrese koji su se dogodili u ponedjeljak, a potom jedan glavni u utorak. Važno je naglasiti da će sigurno biti još jačih potresa. Vrlo vjerojatno više neće biti tako jakih udara kakav je bio u utorak, mada se to ne može u potpunosti isključiti. Mi stalno ponavljamo da još nije sve gotovo. Bit će još jačih potresa koji bi mogli oštetiti zgrade koje su već oštećene. To bi moglo uzrokovati još urušavanja i još žrtava tako da treba biti na oprezu", poručio je tada naš seizmolog.

Dodao je da je teško prognozirati koliko će vremena trebati da jačina jačih naknadnih potresa padne ispod magnitude 4, no procijenio je da će sigurno trebati još nekoliko mjeseci da se stanje dovoljno stabilizira i da oni postanu rijetki.

Situacija se postupno smiruje, vjerojatnost za razorni potres je jako mala

Sve što je Stipčević tada najavio sada se i ostvaruje.

Seizmologinja Iva Dasović, docentica na Geofizičkom odsjeku koja se također javila s terena, nadovezala se porukom kako je jedino pozitivno što može reći u ovom trenutku to da vjeruje da novog jakog potresa magnitude oko 6 ne bi trebalo biti.

"Vjerojatnost za to je jako mala", poručila je Dasović.

"Prema podacima prikazanim na mrežnim stranicama Seizmološke službe ipak se nazire trend prorjeđivanja onih jačih potresa, posebno u usporedbi s prva dva dana nakon glavnog potresa kad su potresi magnitude veće od 3 bili zaista učestali. No to smanjivanje aktivnosti neće ići "glatko", ravnomjerno, te trebamo biti oprezni i svjesni da se potres magnitude između otprilike 4 i 5 ipak može još dogoditi, kao što je to bio slučaj jučer. Koliko njih i kad, nažalost ne možemo znati, zato je potreban oprez, posebno u epicentralnom području gdje su oštećenja najveća", zaključila je naša seizmologinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.