Pitali smo Tomislava Tomaševića kojih mu je pet omiljenih knjiga

Foto: Index/Pixsell

TOMISLAV Tomašević rođen je u Zagrebu 13. siječnja 1982. godine. Rano djetinjstvo proveo je s majkom Ivankom, ocem Smiljanom i bratom Tihomirom u zagrebačkoj četvrti Zapruđe, nakon čega se obitelj preselila u Zaprešić. S 20 godina vratio se u Zagreb, gdje je samostalno živio u različitim gradskim četvrtima - od Trnja preko Donjeg grada do Trešnjevke.
 
Osnovnu školu završio je u Zaprešiću. Pohađao je zagrebačku Sedmu gimnaziju u Križanićevoj, a 2000. godine upisao je Pravni fakultet u Zagrebu, koji je napustio na trećoj godini kada je shvatio da ga mnogo više zanima proučavanje društvenih promjena i sudjelovanje u njima. Zbog toga je 2006. godine upisao Fakultet političkih znanosti te u roku završio četverogodišnji preddiplomski, a odmah nakon toga i diplomski studij politologije. Uz pomoć pune stipendije otišao je na britansko Sveučilište u Cambridgeu gdje je 2013. magistrirao u području okoliša, društva i razvoja, nakon čega se vratio u rodni Zagreb. 
 
Tomašević je bio lider Zelene akcije, a sada je potencijalni kandidat za gradonačelnika Zagreba i jedno od zaštitnih lica zeleno-lijeve koalicije koju predvodi Možemo, koja na ovim parlamentarnim izborima prvi put namjerava ući u sabor.

Ovo je Tomaševićevih pet omiljenih knjiga

Junaci Pavlove ulice - Ferenc Molnar

To mi je omiljena dječja knjiga. U njoj se na zanimljivi način obrađuju pitanja siromaštva, socijalne pravde, drugarstva, nasilja pa i smrti. Kad sam je kao dijete čitao, živio sam u Zaprešiću, u zgradi pored gradilišta koje je djeci iz naselja služilo kao poprište sukoba. Mi iz “plave zgrade” branili smo ga od djece iz “smeđe zgrade”. I mi smo na kraju zbog izgradnje nove zgrade izgubili naše gradilište i mjesto za igru kao i junaci Pavlove ulice.

Hotel Zagorje - Ivana Bodrožić

Omiljena knjiga o kontekstu odrastanja u ratu i tranziciji 1990-ih u Hrvatskoj. Ivana mi je danas bliska i politički, no malo ljudi zna da smo išli u istu srednju školu. Znali smo se kao pankeri i alternativci koji su bili razred do razreda, ali tek deset godina kasnije, nakon što je objavila knjigu, shvatio sam kroz što je prošla odrastajući. Iskustvo opisano u romanu i danas je važna tema, na što ukazuje činjenica da je roman nedavno uprizoren na kazališnim daskama.

Grička vještica - Marija Jurić Zagorka

Taj obimni romaneskni ciklus važno mi je čitateljsko iskustvo jer sam kao klinac iz njega naučio puno o povijesti Zagreba i njegove okolice, ali i o rodnoj ravnopravnosti i feminizmu kroz priču o progonu vještica u Zagrebu. Nažalost, kad vidim da se izborna kampanja 2020. godine i dalje vodi preko pitanja ženskih prava i da fundamentalisti svim snagama žele vratiti položaj žena na onaj iz 18. stoljeća, shvaćam da je Zagorka itekako aktualna.

Pobunjeni gradovi - David Harvey

Omiljena “znanstvena” knjiga pisana na pitak način o kritici neoliberalnog razvoja grada što je tema kojom sam se istraživački i znanstveno dosta bavio. Knjigu je napisao jedan od najcitiranijih geografa i uopće autora u društvenim znanostima na svijetu - David Harvey. Popularna je među urbanim društvenim pokretima širom svijeta, a zanimljivo je da se u njoj spominje i Pravo na grad u Zagrebu za koji je David čuo kad je gostovao na Subversive festivalu u danas uništenom Kinu Europa u Varšavskoj ulici.

Wittgensteinov žarač - David Edmonds, John Eidinow

Omiljeno lakše štivo koje govori o kratkom, ali burnom susretu dvojice poznatih filozofa - Karla Poppera i Ludwiga Wittgensteina. Susret se dogodio na Sveučilištu u Cambridgeu. Čitao sam je za vrijeme studija i posjetio dvoranu u kojoj se susret dogodio. Knjigu su napisala dva novinara, na vrlo zanimljiv način ispreplićući biografije dvojice filozofa te povijest znanosti i glavne filozofske debate 20. stoljeća. Zanimljivo, zabavno i poučno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.