Pitali smo vas što mislite o ogromnom skoku plaće Plenkoviću, ovo su rezultati

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Vlada će na današnjoj sjednici u 12 sati donijeti odluku o velikom povećanju plaća najviših državnih dužnosnika, njih 270.

Andreju Plenkoviću, Zoranu Milanoviću i predsjedniku sabora Gordanu Jandrokoviću plaće će rasti za 2500 eura, a veći iznosi trebali bi im na račune sjesti već u kolovozu, s plaćom za srpanj.

Plaća Plenkoviću raste 2500 eura

Osnovica plaće rast će im za 83.45 posto, odnosno iznosit će 947 eura bruto umjesto 516 eura, kolika je bila dosad. Osnovica se množi s koeficijentom, pa će se tako neto iznos plaća dužnosnika povećati za više od 60 posto, a za najviše državne dužnosnike i 70 posto. 

U Indexovoj velikoj anketi pitali smo vas što mislite o najavljenom povećanju plaća državnim dužnosnicima. Ovo su vaši odgovori:

Najviše vas ima najnegativniji stav prema povećanju plaća Plenkoviću, Milanoviću i ministrima, više od polovice. Jednak broj smatra da ne zaslužuju povećanje te da zaslužuju povećanje, ali ne u tolikom iznosu. Najmanji broj vas, samo 10 posto, misli da je najavljeno povećanje zasluženo.

Ovo će biti nove plaće najviših državnih dužnosnika:

  • Zoran Milanović (predsjednik): 6074 eura neto (stara plaća 3600 eura neto)

  • Andrej Plenković (premijer): 5535 eura neto (stara plaća 3263 eura neto)

  • Gordan Jandroković (predsjednik sabora): 5314 eura neto (stara plaća 3113 eura neto)

  • Marko Primorac (potpredsjednik vlade): 4776 eura neto (stara plaća 2769 eura neto)

  • Damir Habijan (ministar): 4167 eura neto (stara plaća 2357 eura neto)

Plaće većine saborskih zastupnika trebale bi se kretati između 3500 i 4000 eura neto.

Svoj glas u anketi možete dati i dalje.

Plenković misli da oni zaslužuju ogromno povećanje i da je to antikoruptivna mjera

Premijer Andrej Plenković uvjeren je da on, predsjednik, ministri, saborski zastupnici i ustavni suci itekako zaslužuju ovakvo drastično povećanje plaća.

"Osnovice za dužnosnike koje godinama stoje nepromijenjene, mi se sada nalazimo u poziciji da ih podignemo", rekao je i kao razlog za povećanje svoje plaće i plaća ministara naveo rast minimalne plaće, prosječnih plaća, "odgovorno upravljanje financijama", ulazak u europodručje, Schengen... "Smatramo da je nakon svih tih postignuća vrijeme da se i ovo pitanje stavi na dnevni red", dodao je. 

Kazao je i da je vrijeme da oni koji izlaze na izbore, koji su imenovani na političke dužnosti, također imaju adekvatnije valoriziran rad. Rekao je da je jedan od razloga da se privuče ljude da se bave politikom, ali i - borba protiv korupcije.

"Smatramo kako je povećanje plaća antikoruptivna mjera. Nakon što smo osigurali veliki gospodarski rast, povećali minimalne plaće, vrijeme je i da povisimo plaće ministrima", rekao je Plenković. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.