Pivovarnu Laško preuzima srpska MB pivara

NOVOSADSKA kompanija objavila je da je potpisala protokol o strateškom povezivanju sa slovenskim Mercatorom, koji će uskoro preuzeti znatan udio u vlasništvu Rodić MB trgovine, dok će Rodić MB postati jedan od vodećih dioničara u najvećem slovenskom trgovačkom lancu, piše Business.hr.

Strateško partnerstvo predviđa da srpska MB pivara preuzme vođenje Pivovarne Laško, dok će Mercator ući u najveći vojvođanski trgovački lanac Mega u vlasništvu Rodić MB-a.

Izvori u Sloveniji tvrde da je preuzimanje "ozbiljna stavr" te da naglasak ove suradnje nije na trgovačkim poslovima već proizvodnji piva, što je i naznačeno u pismu namjere kojeg su potpisali vlasnici braća Milan i Bogdan Rodić te "braća" Bavčar, Debeljak i Šrot.

Da će novosadska kompanija preuzeti slovensku pivovaru nagađalo se još prošle jeseni kada je predsjednik Uprave Pivovarne Laško (koja je potom postala jedan od vlasnika Mercatora zajedno s Istrabenzom) Boško Šrot posjetio novosadsku pivovaru MB i ocijenio je "jednom od najsuvremenijih pivovara u Europi".

U Rodić MB-u su slovenskim Financama zanijekali mogućnost preuzimanja Laškog, no to ne dovodi u sumnju interes Rodića i Pivovarne Laško, odnosno Mercatora.

U pivovari MB zaposleno je 165 radnika (čiji je puni naziv isti na nekoliko jezika, a osnovno značenje je "mnogo bolje") i već sada se nalazi među prvih 10 na listi europskih pivovara. Pivo se izvozi u 14 zemalja, između ostalih u Hrvatsku i Sloveniju, gdje je na drugom mjestu i gdje ga zbog istoimene automobilske oznake zovu i "mariborček".

MB pivara postala je poznati srpski brand u samo dvije i pol godine, te je zahvaljujući novim tehnologijama, ulaganjima u znanje i marketing osvojila srpsko tržište i probila se na europska.

Vlasnici su u startu investirali oko 30 milijuna eura u modernu pivovaru, koja godišnje proizvede milijun hektolitara piva. U međuvremenu se izgradila i i druga pivovara s kapacitetom od četiri milijuna hektolitara pa vrijednost MB pivovare sada znatano veća od novca koji je na početku uložen.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.