Britanski izvršni direktori imaju rekordne plaće. Najveću ima AstraZenecin

Foto: EPA

Šefovi najvećih britanskih kompanija su u 2023. dobili rekordne plaće, a devet je kompanija svojim izvršnim direktorima ponudilo pakete vrijedne više od 10 milijuna funti, pokazalo je istraživanje.

Prosječna plaća izvršnog direktora tvrtke iz sastava burzovnog FTSE-100 indeksa porasla je u prošloj godini 2.2 posto, na 4.19 milijuna funti, objavila je savjetodavna kuća High Pay Center, dodajući da je rast plaća izvršnog direktora bio usporen u odnosu na prethodne dvije godine.

120 puta veća od prosječne plaće britanskog radnika

Tako je prosječna plaća izvršnog direktora bila za 120 puta veća od prosječne plaće britanskog radnika s punim radnim vremenom, pokazalo je istraživanje.

Strojovođe i obiteljski liječnici su među zaposlenima u Velikoj Britaniji koji će u ovoj godini pokrenuti prosvjede zbog plaća ili uvjeta rada.

"Povećanje prosječne plaće glavnog izvršnog direktora odražava mali broj kompanija koje daju stvarno velike plaće, ali nisu velika povećanja u svim segmentima", rekao je Luke Hildyard iz High Pay Centera.

Hildyard je dodao da Britanija ima "poslovnu kulturu koja stavlja interese ulagača ispred radnika, kupaca, dobavljača i dioničara".

Naknade rukovoditeljima u vodećim britanskim tvrtkama su posljednjih godina izazvale bijes dioničara, a većina ih je kritizirala jaz između prosječnih primanja radnika i plaća izvršnog direktora.

No neki upravitelji fondovima u Ujedinjenom Kraljevstvu podupiru pozive da se odborima daje više fleksibilnosti u plaćanju vrhunskih talenata kako bi se zaustavio odljev mozgova u zemlje u kojima su plaće manje vruća tema.

Najplaćeniji u 2023. bio je izvršni direktor u AstraZeneci

Najplaćeniji britanski izvršni direktor bio je Pascal Soriot iz farmaceutske kompanije AstraZenece, koji je zaradio 16.85 milijuna funti. Sljedeći je bio Erik Engstrom iz informacijske i analitičke grupe RELX plaćen 13.64 milijuna funti, pokazalo je istraživanje High Pay Centera, koji je koristio podatke iz financijskih izvješća kompanija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.