Plenković im dao 35 milijuna državnih eura. Infobip: Poslujemo normalno i stabilno

Foto: Infobip

VODNJANSKOM Infobipu, globalnoj cloud komunikacijskoj platformi i, kako kažu, vodećoj IT kompaniji u regiji, odlukom vlade Andreja Plenkovića dodijeljena je izravna potpora od 35 milijuna eura za istraživački projekt globalne komunikacijske platforme sljedeće generacije.

>> Infobip bilježi velike gubitke, Plenković im je dao 35 milijuna eura iz proračuna

Nije tajna da je Infobip prije više od dvije godine započeo rad na tom projektu, te je s nestrpljenjem čekao odluku političkog vrha o dodjeli državne potpore, odnosno sudjelovanja u projektu, što je i naglašavao u medijskim istupima. 

Istražili smo poslovanje ove tvrtke. Naime, novac ide tvrtki iz Vodnjana, koja već godinama posluje s dobiti, no to nije slučaj s krovnom tvrtkom Infobip Limited iz Londona. Ona već godinama akumulira velike neto gubitke:

  • 2023. godinu završila je s 227.1 milijun eura gubitka
  • 2022. godinu s 209.3 milijuna eura gubitka
  • 2021. godinu sa 155 milijuna eura gubitka
  • 2020. godine imala je gubitak od 38.1 milijun eura.

Infobip: Poslujemo normalno i stabilno

"Infobip posluje normalno i stabilno i kao takav dočekao je objavu javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za dodjelu 35 milijuna eura za EU-ov projekt globalne komunikacijske platforme iduće generacije IPECI-CIS", rekli su članovi Uprave Infobipa danas.

"Za taj projekt Infobip je dobio podršku hrvatske vlade, kao jedina tvrtka iz Hrvatske koja je uspjela proći prijavu za sudjelovanje, za razliku od npr. Slovenije", kaže suosnivač i glavni izvršni direktor Infobipa Silvio Kutić. "Ponosni smo što u tome sudjelujemo s još 12 europskih zemalja, a 35 milijuna eura je dio od ukupnih oko 85 milijuna eura koliko treba za to. Infobip planira financirati razliku, pri čemu je za nas 58 milijuna eura prihvatljivi trošak", dodaje.

Član Uprava Infobipa i voditelj projekta Damir Prusac kaže da Infobip sredstva dobiva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. "Mi smo u finalizaciji tog projekta i sad, nakon objave poziva o dodjeli tih sredstava, slijedi odluka o dodjeli", napomenuo je Prusac.

Infobip će se, kako je rekao, u tom projektu baviti rješenjima za pametno upravljanje podacima s partnerima (telekomima i drugima), AI-jem za nova i bolja iskustva korisnika u smjeru marketinga, privatnosti i sigurnosti.

Najavio je da će detalje samog projekta na kojima će raditi otkriti kasnije, u skladu s procedurama projekta koji će trajati tri godine, tijekom kojih bi u tranšama dobivali 35 milijuna eura.

"Fokus će biti na korištenju novih tehnologija u području 5G i eventualno i 6G-a, zajedno s telekom operatorima u Europi, za sada, a s druge strane, izazov je i umjetna inteligencija (AI) čije korištenje zapravo 'revolucionira korisničko iskustvo', u čemu je, pak, fokus i na sigurnosti te etičkom korištenju tih tehnologija", poručio je Kutić.

"Predviđamo rast od 10 posto"

I Kutić i član Uprave Ivan Ostojić naglasili su da je poslovanje Infobipa normalno i stabilno te da predviđaju rast za 2024. od oko 10 posto kad se sve konsolidira.

"Infobip pozitivno posluje i imamo dvoznamenkaste stope rasta prihoda i profitabilnosti. Pogotovo smo jako zadovoljni što smo u top tri tvrtke u svijetu u ovom segmentu (po mnogim stranim analitičkim tvrtkama, op.a.) i što vidimo i pozitivne pomake kuda se kreće ova (komunikacijsko tehnološka) industrija i njezine visoke stope rasta u idućih pet godina", naglasio je Kutić.

Rekao je da su 2022. iz faze eksponencijalnog rasta, gdje su završili i jak investicijski ciklus, prešli u fazu profitabilnog rasta, u kojoj su fokusirani primarno na EBITDA-u. Prošle 2023. godine EBITDA je bila 85 milijuna eura, a za 2024. se očekuje porast na više od 120 milijuna eura na razini cijele grupe, koja uključuje "glavne" tvrtke - Infobip Ltd u Londonu i Infobip u Vodnjanu, te sve druge koje su akvizirali zadnjih godina diljem svijeta. Samo za prvih sedam mjeseci ove godine EBITDA je bila 71 milijun eura. 

"Financijski gledano, neto gubici koje imamo su rezultat amortizacije tog jakog investicijskog ciklusa 2021. i 2022. Koliko će neto gubitak iznositi ove godine teško je reći jer još ne znamo koliko će ovisiti o amortizaciji", kazao je Ostojić.

Rekli su i da su sada više fokusirani na kontrolu troškova, kao i na daljnji razvoj nove organizacije upravljanja, u sklopu koje su već postigli da 50 posto više zaposlenih radi operativnije. I ukupno su optimistični za buduće poslovanje jer imaju snažan rast i razvoj na tržištima sjeverne i južne Amerike te na Bliskom istoku, kao i na tržištima Azije i svih ostalih kontinenata na kojima posluju. Dodaju da u preko 60 zemalja svijeta imaju više od 75 ureda.

Kutić je najavio i da će nastaviti zapošljavati te istaknuo da trenutno u svim uredima u svijetu imaju 3450 zaposlenih, od kojih je 800 inženjera, a ukupno je najviše zaposlenih u Hrvatskoj, gdje i dalje planiraju razvoj poslovanja i suradnju sa start-upovima i drugim partnerima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.