Plenković na sjednici vlade objašnjavao zašto je zvao Vučića u Dubrovnik

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Održana je sjednica vlade, a uvodno je govorio premijer Andrej Plenković.

Na početku je pričao o susretu s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim. Kaže da je to bio treći susret Zelenskog i predstavnika država JI Europe. Sastanak je prošao u duhu snažne potpore Ukrajini, a potpisan je i sporazum između Hrvatske i Ukrajine.

"U studenom će biti 1000 dana ruske agresije. Dosad smo dali oko 300 milijuna eura pomoći. Nastavit ćemo pomagati i dalje", rekao je Plenković. 

Premijer je zadovoljan jer je sastanak u Dubrovniku dosad bio najuspješniji, a kaže da se u toj procjeni s njim slaže i ukrajinski predsjednik Zelenski.

 

"Milanović nije pozvan i nije trebao biti pozvan"

"Imam potrebu osvrnuti se na medijske komentare, pa i na ovaj apsurdan vapaj da na tom sastanku sudjeluje i Milanović. To je pokazivanje neznanja kako se sudjeluje na međunarodnim skupovima, to je potpuni izostanak minimalne upućenosti u međunarodne skupove.

Nikada ne sudjeluju i predsjednik i premijer, uvijek sudjeluje jedan. Tu nema dilema, niti ga se zvalo niti je on pokazivao inicijativu da dolazi. To valjda dovoljno govori i ovim apologetima iz SDP-a.

Nije pozvan jer nije ni trebao biti pozvan niti sam ja trebao biti u Crnoj Gori ili Poljskoj niti se tamo guram. Druga stvar je stvar stava prema ruskoj agresiji na Ukrajinu. Tu je stav vlade jasan i to je unisoni stav zapadnog svijeta. Milanović već dvije godine ima proruski stav, retoriku i narativ. Nažalost, se to reflektira i na raspoloženje hrvatske javnosti.

To nije došlo slučajno, nisu Hrvati, dio njih, ostali bez osjećaja solidarnosti prema Ukrajini sami od sebe. Dio je to postao jer sluša Milanovićev proruski narativ. Jednu su nam sramotu priuštili u saboru prije godinu dana, sad će imati drugu priliku", kaže Plenković govoreći o skorom glasanju u saboru o slanju hrvatskih vojnika u misiju vezanu za obuku ukrajinskih vojnika.

"Vučić je bio tamo jer je dio tog formata"

Plenković ponavlja i da je podrška Ukrajini ispravna. "Oni koji podržavaju Milanovića i nastoje u drugi plan staviti supstancu ovog skupa i pitaju zašto je tamo bio predsjednik Srbije.

Bio je jer je dio tog formata, jer dolazi. To ništa ne mijenja. Bolje da pokušaji da Srbija podržava Ukrajinu budu u organizaciji Hrvatske. (…) Nadam se da će se oni koji su to malo detaljnije pratili ipak vratiti na sadržaj i malo bolje protumačiti kakva je stvarna pozicija Hrvatske prema Ukrajini", kazao je.

"Najgore je biti uskraćen za istinu…", rekao je Plenković objašnjavajući kako javnosti treba razjasniti situaciju, prenosi N1.

Situacija u BiH

Osvrnuo se i na situaciju u Bosni i Hercegovini nakon razornih poplava i klizišta u toj zemlji. Hrvatska je odmah reagirala i poslala pomoć u susjednu zemlju, a i nastavit će pomagati, kaže premijer.

Vlada će pomoći i u sanaciji šteta od poplava u Podgori i ostalim dijelovima Hrvatske.

Velika investicija u Osijeku

Govorio je i o otvaranju nove tvornice u okolici Osijeka u kojoj će se otvoriti 1500 novih radnih mjesta.

Kaže da je to potvrda dobrog rada vlade, osobito kad se radi o činjenici da velika američka kompanija bira Hrvatsku za tako veliku investiciju.

Dječja bolnica u Blatu

Na vladi će danas biti odluka o zemljištu u Blatu, koje je ključno za izgradnju nacionalne dječje bolnice. Ministarstvo zdravstva će raspisati natječaj.

"Razriješeni su dugogodišnji pravni odnosi koji su sprječavali početak realizacije projekta", kaže premijer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.