Plenković: Nasilje nad ženama nema opravdanja i ne smije se tolerirati

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik vlade Andrej Plenković objavio je danas u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama da šalju jasnu poruku da nasilje nema opravdanja i ne smije se tolerirati.

"Obilježavajući Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, šaljemo jasnu poruku da nasilje nema opravdanja i ne smije se tolerirati. Vlada Republike Hrvatske će nastaviti poduzimati mjere s ciljem sprječavanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji", objavio je premijer Plenković na društvenoj mreži X u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Hrvatski sabor je prije 20 godina, 22. rujna proglasio Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na žrtve koje su na taj datum 1999. stradale kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se s ciljem veće senzibilizacije javnosti jer podatci pokazuju da su samo u prvih šest mjeseci ove godine, od kada je uvedeno novo kazneno djelo, femicid, prijavljena čak četiri teška ubojstva žena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.