Plenković o Bartulici: Tu nikakva topla riječ ne može pomoći

Foto: Pixsell

Andrej Plenković dao je izjavu u Osijeku. Dok obilazi Hrvatsku u kampanji za europske izbore, predsjednik vlade poručuje kako politička stabilnost nije narušena istupima njegovih vladajućih partnera, čije izjave i dalje zvuče kao da su u opoziciji.

Stipo Mlinarić Ćipe izjavio je da će DP zabraniti petokraku. "Nismo o tome razgovarali", kaže Plenković. Dodaje i kako je jasno komentirao petokraku na Prideu u Zagrebu te da to smatra nelogičnim. "Mi štitimo sve manjine, pa i seksualne, nemamo problema s paradama tog tipa. Baš da se vijori takva zastava, da ispod nje šeću zastupnici... To je bizarno, pomalo i u suprotnosti s logikom. U bivšoj državi ovakve parade ne bi bilo da se čekalo još sto godina. Sloboda da, korištenje simbola koji se identificiraju s velikosrpskom agresijom na Hrvatsku, to je nespojivo", kaže.

Na pitanje koji je njegov stav o zabrani petokrake, kaže da to treba ostaviti povjesničarima. "Kad se jedna manifestacija koja je krenula kao izraz solidarnosti pretvori u vrstu aktivizma, koji je sada institucionaliziran, onda je to nešto drugo, to je politički skup", kaže.

"Treba sve deklarirati, popisati i gotovo"

DP-ovac Ivica Kukavica prozvao je ministricu kulture zbog Jasenovca. "Ne znam, nisam ni Nininu izjavu vidio, još manje njegovu. Znam da je Pejaković dao ostavku jer je očito u nekom provjeravanju činjenica na web stranici bilo nekih grešaka pa se on osjetio odgovornim. Ako je bilo grešaka, svakako ih treba ispraviti", kaže. Poručuje i kako je stav koji njegova vlada ima prema Jasenovcu kristalno jasan. "Jednako smo jasni da se mora odati počast žrtvama svih totalitarnih sustava. Ovih dana smo fokusirani na EU izbore pa ne stignemo pratiti te emisije", kaže Plenković.

Na pitanje o imovinskim karticama i Stjepi Bartulici, Plenković kaže: "Nemam pojma o čemu govorite. Njega pitajte, on je saborski zastupnik." "Ako se dosad nisu naučili da moraju ispuniti karticu kad preuzmu dužnost, tu nikakva topla riječ ne može pomoći. Treba sve deklarirati, popisati i gotovo", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.