Plenković tvrdi da želi povećati mirovine, pa zato osniva "Vijeće za umirovljenike"

Foto: Pixsell/Patrik Macek

Predsjednik vlade Andrej Plenković potpisao je danas s predsjednicama Matice umirovljenika Višnjom Fortunom i Sindikata umirovljenika Jasnom A. Petrović Sporazum o osnivanju "Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe", čiji je glavni cilj povećanje mirovina.

"Glavni cilj potpisivanja Sporazuma je usmjerenost povećanju mirovina, kako bi one bile adekvatnije i kako bi naši sugrađani kvalitetnije živjeli. No, riječ je i o kvalitetnijoj skrbi za umirovljenike i starije osobi. U Hrvatskoj stanovništvo stari i zato je važno da zajednički formuliramo politike koje će unaprijediti  položaj umirovljenika", rekao je Plenković nakon potpisivanja sporazuma u vladi.

Opet se hvalio

Rekao je da je vlada početkom rujna donijela novi paket mjera te osigurala 76.5 milijuna eura za 760 tisuća umirovljenika radi ublažavanja rasta troškova energenata, odnosno ukupno oko 615 milijuna eura pomoći za umirovljenike u vremenima krize. Rekao je i da je mandatima ove vlade sveukupna prosječna mirovina narasla za 73.3 posto te sada iznosi 620 eura.

Vlada, tvrdi Plenković, kontinuirano radi na unaprjeđivanju položaja umirovljenika i starijih osoba, pa je tako u novom mandatu jedan od prioriteta uvođenje godišnjeg dodatka za umirovljenike, dok će se mirovine povećati za najmanje 30 posto, a prosječna sveukupna mirovina iznosit će najmanje 750 eura.

Sporazum je potpisan na Međunarodni dan starijih osoba. Skupština UN-a je 14. prosinca 1990. na globalnoj razini poslala poruku osiguravanja preduvjeta za dostojanstven život svih ljudi treće dobi, rekao je premijer.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović izrazila je nadu u postizanje dogovora oko mjera koje će potaknuti zaustavljanje siromašenja starijih osoba, uvođenje novog oblika obiteljskih mirovina, novog modela usklađivanja tzv. socijalnih mirovina te minimalnih mirovina u visini od 60 posto minimalne plaće.

"Socijalni dijalog prihvatljiviji od prosvjeda"

"Raduje nas potpisivanje sporazuma o socijalnom dijalogu s umirovljeničkim udrugama. Naši najstariji imaju već 40 posto stope siromaštva i tu smo već među 5 najgorih zemalja u Europi", rekla je Petrović. Istaknula je i da su umirovljenice najranjivija i najugroženija skupina jer imaju 20 posto niže mirovine. 

O prosvjedu umirovljenika protiv siromaštva, koji je danas u podne održan na glavnom zagrebačkom trgu u organizaciji Bloka umirovljenici zajedno, Petrović je rekla da je socijalni dijalog prihvatljiviji od prosvjeda koji organiziraju "minorne stranke".

"Sigurna sam da smo u ova dva mandata bili vrlo uspješni, ali i da je pred nama još puno posla. Moramo pohvaliti suradnju sa svim nadležnim ministarstvima i jako mi je drago da ćemo taj posao kao savjetodavno tijelo vlade znati i dovršiti", poručila je predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna. 

Uz predsjednika vlade, potpisivanju je prisustvovao ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.