Plenković putuje na MED9 na Cipru. Glavne teme sukob na Bliskom istoku i migracija

Foto: Josip Mikacic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković danas će na Cipru sudjelovati na sastanku na vrhu MED9, a očekuje se da će središnje teme skupa mediteranskih država biti pronalazak diplomatskih rješenja za krizu na Bliskom istoku te migrantska kriza.

Manje od mjesec dana prije no što će hrvatska kandidatkinja za europsku povjerenicu Dubravka Šuica na saslušanje pred Europskim parlamentom, koji mora odobriti njezino preuzimanje resora za Mediteran, Plenković putuje na Cipar gdje će se održava forum sredozemnih zemalja kojem se Hrvatska pridružila 2021., osam godina pošto je pokrenut.

Skupini pripadaju i domaćin Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska, a na 11. sastanku pridružit će im se i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i jordanski kralj Abdulah II. 

Kriza na Bliskom istoku kao tema skupa

Očekuje se da će glavna tema skupa u Pafosu, gradiću na zapadnoj obali podijeljenog otoka koji je 2017. nosio titulu Europske prijestolnice kulture, biti kriza na Bliskom istoku.

Cipar je udaljen samo dvjestotinjak kilometara od Libanona, zemlje trenutno pod ofenzivom Izraela i s čijeg teritorija militantna skupina Hezbolah napada izraelske gradove i položaje njegove vojske. 

Nedavno ubijeni čelnik Hezbolaha Hasan Nasralah optuživao je Nikoziju da je zauzela stranu Izraela u tom sukobu i najavljivao osvetu, no Cipar je odbacio te optužbe te se predstavlja kao neutralan igrač u regiji, piše Euronews. 

"Cipar je dio rješenja, a ne problema", rekao je predsjednik Nikos Hristodulides. 

Migranti čine pet posto ukupne populacije Cipra

Cipar je i prije posljednje eskalacije sukoba bio zemlja s najvećim brojem tražitelja azila u odnosu na broj stanovnika te strahuje da će nova kriza dodatno pogoršati tu situaciju. 

Hristodulides je nedavno upozorio da je zemlja "dosegla svoje granice" i ne može primiti više ljudi. Migranti danas čine pet posto ukupne populacije te države. 

Za Cipar, zemlju koja trenutno predsjeda formatom MED9, stoga je ključno da se sukob u njegovom istočnom susjedstvu što prije završi, no glasnogovornik vlade u Nikoziji rekao je da EU "još nije pokazao potreban odgovor" te naglasio potrebu koordiniranog stava EU-a. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.