Plenković: Razgovarao sam s obitelji kapetana Bekavca. Nastavljamo diplomatske napore

Foto: SPH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je s članovima obitelji hrvatskog pomorca, kapetana Marka Bekavca, koji je u Turskoj nepravomoćno osuđen zbog šverca droge, te je naveo da će Hrvatska nastaviti diplomatske napore usmjerene na povoljan ishod drugostupanjskog postupka.

"S obitelji Marka Bekavca razgovarali smo o trenutnom stanju i predstojećim pravnim koracima u predmetu protiv hrvatskog kapetana. Hrvatska će nastaviti s diplomatskim naporima usmjerenim na povoljan ishod drugostupanjskog postupka i s pružanjem potrebne konzularne i druge pomoći",napisao je Plenković u ponedjeljak na platformi X.

Hrvatski pomorac, kapetan Marko Bekavac, koji je u Turskoj optužen za švercanje kokaina, nakon što je na njegovu brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli lani pronađen kokain te prvi časnik broda u rujnu su nepravomoćno osuđeni svaki na 30 godina te su ostali u turskom zatvoru. Ostalih osam pomoraca oslobođeno je optužbi.

Na suđenju su tada, na izricanju prvostupanjske presude bili članovi obitelji kapetana Bekavca - supruga i brat, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan, hrvatski veleposlanik Hrvoje Cvitanović, otpravnik poslova u veleposlanstvu u Ankari Mario Zadro te predstavnici Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF).

Uhićen jer je na brodu nađen kokain

Kapetan Marko Bekavac je optužen jer je lani u teretu njegova broda Phoenician M u turskoj luci Eregli pronađen kokain. U turskom istražnom zatvoru u Ankari nalazi se od listopada prošle godine kada je policija na brodu, koji je iz Kolumbije prevozio ugljen, a plovio pod panamskom zastavom, našla 137 kilograma kokaina.

Tada je uhićeno 10 pomoraca, šestorica s Filipina, po jedan iz Finske, Poljske i Rusije te kapetan Bekavac kojeg turske vlasti smatraju odgovornim po zapovjednoj odgovornosti. Brodu Phoenician M je dozvoljeno isplovljavanje s preostalom posadom.

Suđenje je počelo u sredini lipnja, svi pomorci izjasnili su se da nisu krivi i iznijeli su svoju obranu.

Prema podacima koje su isticali iz Sindikata pomoraca, zapovjednik broda je prije ulaska u kolumbijsku luku i prije ukrcaja tereta zatražio dodatne kamere i osiguranje no, kompanija se nije očitovala niti to omogućila. Uz to, kapetan Bekavac je prije dolaska u tursku luku izvijestio policiju u Turskoj kako je moguće da se tako nešto nađe na brodu, budući da nije imao sve uvjete za sigurni ukrcaj tereta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.