Plenković se sastao sa šeficom EU tužitelja, objavio o čemu su razgovarali

Foto: vlada

Premijer Andrej Plenković danas se sastao s glavnom europskom tužiteljicom Laurom Codruţom Kövesi. 

"Na sastanku je sudjelovala i europska tužiteljica Tamara Laptoš, kao i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan i državna tajnica u Ministarstvu financija Tereza Rogić Lugarić.

Predsjednik Vlade i Glavna europska tužiteljica razgovarali su o suradnji Ureda europskog javnog tužitelja s hrvatskim institucijama te organizacijskim aspektima rada Ureda. Naglašeno je kako je Hrvatska bila među 17 država koje su inicijalno podržale osnivanje EPPO-a, te da i dalje pruža nedvosmislenu potporu radu Ureda. Podrška djelovanju EPPO-a proizlazi iz jasne opredijeljenosti Vlade za borbu protiv kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminala i na nacionalnoj i na europskoj razini", objavili su iz vlade.

Premijer doveo u pitanje nadležnost EPPO-a

Podsjetimo, Plenković je početkom godine oštro kritizirao Kövesi i Ured europskog javnog tužitelja (EPPO). Sukob je izbio nakon što su europski tužitelji sredinom veljače upali u Ministarstvo kulture koje vodi HDZ-ova Nina Obuljen. 

Iz EPPO-a su tada naveli da provode hitne pretrage i istražne radnje zbog sumnje u počinjenje subvencijske prevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te da se aktivnosti, čiji je cilj prikupljanje dokaza, odnose na nekoliko hrvatskih državljana za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti na štetu financijskih interesa EU.

U fokusu istražitelja bile su prenapuhane cijene 3D skeniranja nakon potresa. Plenković je doveo u pitanje nadležnost EPPO-a, tvrdeći da se radi o 3D postpotresnim snimanjima za koja su se koristila sredstva državnog proračuna, no ne i europska sredstva. 

Ubrzo je reagirala Kövesi, poručivši kako "vjeruje da ni jednom javnom dužnosniku u Hrvatskoj, a kamoli premijeru Hrvatske, nije cilj miješati se u istrage EPPO-a", a posebno u ovu istragu. 

Plenković je zatim istaknuo kako tvrdnje da za istragu nije nadležan EPPO iznosi "u ime vlade koja nije tu došla s ceste” i koja se ne da "impresionirati ničijom izjavom", a kamoli gospođe Kövesi. "Mislim da je ovo što sam rekao bilo toliko minimalno da sam ostao zapanjen da se uopće usudila to komentirati", naveo je. 

Ponovno je postavio pitanje zašto EPPO provodi istragu. "Pitanje je zašto Ured europskog javnog tužitelja istražuje nešto što nije trošenje europskih novaca. To je pitanje za njih. Pitanje za DORH je vide li oni i Uskok u svemu tome svoju nadležnost. A to nije pitanje za mene", kazao je. 

Onda je Kövesi javno poručila Plenkoviću da se takvih izjava političara naslušala, kao i da se "radi o školskom primjeru političara koji pred građanima stvaraju dimnu zavjesu".

"Imam slobodu govora, što je temeljno pravo. I nastavit ću reagirati kad god smatram da se netko pokušava uplitati u naše djelovanje i narušiti našu neovisnost. Činila sam to u prošlosti, činim to sada i nastavit ću ubuduće. Ma tko ovo pokušao učiniti, uvijek ću reagirati, baš kao i EPPO", napomenula je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.