Plenković je konačno prepoznao desni ekstremizam kao problem

Foto: EPA

PREMIJER Andrej Plenković je danas u Banskim dvorima održao konferenciju za medije na kojoj se najviše govorilo o pucnjavi na Markovom trgu u kojoj je ranjen policajac, da bi si potom napadač Danijel Bezuk sam presudio.

Plenković je jutros natuknuo da Bezukov napad na Markov trg, centar vlasti u Republici Hrvatskoj, na kojem se nalaze i vlada i sabor i Ustavni sud, ima obilježja terorizma, da bi na presici detaljnije objasnio svoj pogled na tu nedvojbeno zabrinjavajuću situaciju.

>> Plenković o napadu: Imamo ozbiljan problem radikalizacije, ekstremizma

Plenković odjednom protiv desnog ekstremizma

Ponovio je da "tu ima elemenata terorističkog napada" te da 22-godišnji Bezuk, inače sin ratnog veterana i umirovljenog policajca, "nije ovdje došao slučajno u vrijeme kada počinje radno vrijeme vlade i to pritom iz Kutine s automatskim oružjem".

"Siguran sam da će službe ispitati koji su razlozi da jedan mlad čovjek dođe u poziciju napraviti nešto ovakvo. Moramo se zapitati kako je došlo do ovakve radikalizacije. Ovo je sigurno uvjetovano informacijama pod kojima je on bio, izvorima kojima se napajao da napravi ovo. Vidjet ćemo tko je odgovoran, ali moramo se zapitati tko su akteri, pa i u politici, koji potiču netrpeljivost, koji su čak nakon ovoga spremni davati izjave poput Ivana Penave i Karoline Vidović Krišto, koje su za svaku osudu, neprihvatljive i nevjerojatne", rekao je.

Prozvao saborske zastupnike Domovinskog pokreta

"Tu je i dio odgovornosti dijela medijskih aktera. Ne mislim na vas (okupljene novinare, op.a.), nego na one koji u svojim emisijama potiču netrpeljivost i mržnju", dodao je, nesuptilno aludirajući na televizijsku emisiju Bujica.

Vukovarski gradonačelnik Ivana Penava je jučer izjavio da Bezuk "nije kao njegovi vršnjaci pobjegao u Njemačku, nego je pokazao bunt", a Vidović Krišto je poručila da "vladu od nezadovoljstva neće spasiti ni postavljanje tenkova oko Trga Svetog Marka". Oboje su saborski zastupnici Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

>> Penava o napadaču s Markova trga: Nije pobjegao u Njemačku, pokazao je bunt

Plenković je na današnjoj konferenciji za medije djelovao ozbiljno, zabrinuto i promišljeno te je ponudio realnu i trezvenu ocjenu aktualne situacije u hrvatskom društvu, obećavši i da će se "pozabaviti ovim fenomenom u društvu, ozbiljnije i detaljnije nego do sada".

Plenković je godinama držao ljestve desnim ekstremistima

Postoje samo dva ključna problema s onime što je premijer danas izjavio: 1. Plenković je opasnost od desnog ekstremizma za hrvatsko društvo i republiku primijetio tek kada mu je plod desničarskog huškanja doslovno zapucao pod prozorom i 2. Plenković je godinama ekstremnoj desnici podilazio, tolerirao je i ignorirao.

Sve je započelo s dolaskom Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a. Iako Karamarko i Plenković nisu ideološki blizanci i iako je Karamarko jasno i glasno artikulirao ekstremističku politiku, Plenkoviću to nije smetalo da bude od Karamarka postavljen za nositelja liste HDZ-a za Europski parlament te da godinama šuti o filoustaškim ispadima svojeg stranačkog šefa i njegove ekipe. Ne samo da je šutio, nego je i sudjelovao u procesima radikalizacije, primjerice posjetivši notorni šator u Savskoj ulici, tako mu davši legitimitet, iako je bila riječ o očitom pokušaju rušenja demokratski izabrane, legalne i legitimne vlasti, kao i prijetnji sigurnosti građana, o čemu najbolje svjedoči zastrašujuće blokiranje prometnice plinskim bocama.

Plenkovićev potpredsjednik vlade je šatoraš Medved

>> Šatoraši su na ulicu donijeli plinske boce, a Medved ih je danas nazvao "dostojanstvenima"

Stvari su sa šatorašima toliko u jednom trenutku eskalirale da su pokušali ostati preko noći prosvjedovati na Markovom trgu, što je protuzakonito, te su se počeli tući s pripadnicima specijalne policije koji su poslani da ih uklone s još jedne lokacije koju su željeli ilegalno zauzeti. Šatoraški napad na policiju na Markovom trgu, uz punu političku podršku HDZ-a, dakle Plenkovićeve stranke, zapravo je bio svojevrsna najava nedavnog napada Danijela Bezuka.

Plenković nikad nije jasno osudio šatoraše, nego ih je prigrlio: jednog od njih, Tomu Medveda, je u svom prvom premijerskom mandatu imenovao za ministra branitelja, da bi ga u međuvremenu uzdigao na poziciju potpredsjednika vlade. Pored toga, Medved je postao i Plenkovićev zamjenik predsjednika stranke. Osim Medveda Plenković je u vrh stranke gurnuo i Zdravku Bušić, sestru terorista Zvonka Bušića, odgovornog za smrt policajca bombom koju je detonirao u New Yorku i za otmicu aviona na letu prema Chicagu, kojeg ekstremna desnica vidi kao hrvatskog mučenika. Nadalje, šatoraša Antu Deura je na ovim parlamentarnim izborima stavio na listu HDZ-a i uveo u sabor.

Da je to sve što je Plenković učinio na držanju ljestvi ekstremnoj desnici, bilo bi previše, ali to je samo početak.

Povjerenstvo koje je ustaški pozdrav proglasilo neustavnim, ali dozvoljenim

Plenković je kao premijer sazvao i Povjerenstvo za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima, kolokvijalno nazvano Povjerenstvo za prošlost, koje je na kraju iznjedrilo dokument u kojem se ustaški pozdrav Za dom spremni proglašava neustavnim, ali dozvoljenim! Povjerenstvo je nastalo kao Plenkovićev odgovor na postavljanje ploče s tim ustaškim natpisom u Jasenovcu, gradiću u kojem su tijekom Drugog svjetskog rata ustaše imali logor smrti, a pod krinkom odavanja počasti poginulim HOS-ovcima u Domovinskom ratu.

>> Plenkovićevo vijeće stvoreno je da opere ustaški pozdrav od ustašluka

>> Kako je Plenković omogućio ustašama da nekažnjeno viču "Za dom spremni"

Ploča s ustaškim pozdravom u Jasenovcu

Umjesto da je naredio uklanjanje ploče iz Jasenovca, Plenković je mjesecima odugovlačio, proglasivši usput da ZDS ima "dvostruke konotacije", čime je zapravo podilazio ekstremnoj desnici.

Podsjetimo, HOS je bio stranačka vojska ekstremno desne stranke HSP, čiji lideri poput Ante Prkačina i danas javno ističu da su pozdrav ZDS preuzeli direktno od ustaša i da su ga preuzeli baš zato što je ustaški, tako da tu zapravo nema nikakvih dvostrukih konotacija, već je sve jasno kao dan. 

>> Škorin Prkačin: Mi HOS-ovci smo nastali na tradiciji ustaša, tu nema nikakve dvojbe

No, Plenković nije imao hrabrosti zauzeti jasan i kategoričan stav oko svega toga, već je svojim lelujanjem, izvlačenjem i neodlučnošću dozvolio da se upotreba ustaškog pozdrava proširi u hrvatskom društvu, da ustašluk dobije pravo javnosti, zahvaljujući i njegovom Povjerenstvu za prošlost.

Plenković nije izbacio Penavu iz HDZ-a, već je Penava sam otišao

Nadalje, iako sada opravdano proziva Ivana Penavu zbog njegovih huškačkih, ekstremističkih izjava, Plenković se s aktualnim vukovarskim gradonačelnikom nije nikad obračunao unutar HDZ-a. Podržao je njegovu kandidaturu na lokalnim izborima 2017. godine, dozvolio je Penavino divljačko ponašanje u vezi s uvođenjem dvojezičnosti u Vukovar, šutio je godinama dok je Penava davao jednako sulude i pune mržnje izjave poput one o "buntovniku" Danijelu Bezuku. Na kraju je Penava sam otišao iz HDZ-a u zagrljaj Miroslavu Škori, nije ga Plenković potjerao.

>> Penava i vukovarski HDZ-ovci izašli iz stranke, Penava na presici zaprijetio

Plenković je šutio i kada je rulja predvođena neonacistom Velimirom Bujanecom upala u Agenciju za elektroničke medije i prijetila ravnateljici Mirjani Rakić, a Bujančevu notornu emisiju, koju sada indirektno proziva za širenje mržnje, sam je svojedobno legitimirao svojim gostovanjem.

Stanje na HRT-u

A kada smo već kod gostovanja, vrijedi napomenuti i da je Plenkovićev HDZ za ravnatelja HRT-a imenovao Kazimira Bačića, pod čijim upravljanjem je javna televizija postala još žešća utvrda nacionalizma, filoustaškog revizionizma i izbjegavanja kritike desničarske radikalizacije hrvatskog društva. Najpoznatiji primjer toga svakako je skandalozno gostovanje Igora Vukića na HTV-u, gdje je pozvan da promovira svoju knjigu "Radni logor Jasenovac" u kojoj se između ostalog iznosi teza da su se Židovi sklanjali u tom logoru od nacista (?!) te da u Jasenovcu uopće nije bilo masovnog ubijanja.

>> Tko stoji iza najskandaloznije emisije HRT-a? Majka glasnogovornika vlade

>> Skandalozni HRT ugostio tipa koji tvrdi da se Židove u Jasenovcu štitilo od deportacije

Plenkovićevi ministri daju javni novac ekstremnoj desnici

Plenković je na današnjoj konferenciji za medije prozivao i određene medije za huškanje, a sve to samo par mjeseci nakon što je njegova ministrica kulture Nina Obuljen na natječaju na kojem se medijima zajednice dijelio novac Europskog socijalnog fonda dodijelila više od milijun kuna desničarskom portalu Priznajem.hr.

>> Milijun kuna javnog novca dodijeljeno opskurnom ekstremističkom portalu

Već spomenuti Plenkovićev ministar Medved preko svog ministarstva pak financira rad udruge Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koja negira zločinačku narav NDH, kao i časopis Hrvatski domobran, koji otvoreno slavi ustaše. Medved predvodi i pokapanje ustaša s punim vojnim počastima, što je inače i protuzakonito.

>> Plenkovića pitali zašto Medvedovo Ministarstvo financira neoustašofilske udruge

>> S kojim pravom Medved pokapa ustaše s vojnim počastima?

>> Plenković u Auschwitz poveo ministra koji pokapa ustaše s vojnim počastima

Dok je Plenković ignorirao problem, drugi su na njega upozoravali

To su samo najpoznatiji primjeri toga kako Plenković ne samo da je prešutno odobravao ekstremnu desnicu, nego su je neki članovi njegove vlade i  financijski potpomagali.

Premijer je sada odjednom primijetio da Hrvatska ima problem s desnim ekstremizmom, na što je Index godinama upozoravao i za to dobivao prijetnje. Primijetio je jer se sada zapucalo pod njegovim prozorom, jer je i on osobno došao na red. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.